Pomoć Europske unije

Za drvnu i metalsku industriju 142 tisuće eura, prilika za nove poslove

24.03.2021.
u 10:15

Metaloprerada i drvoprerada dva su sektora koja imaju velike potencijale za daljnji razvoj i unaprjeđenje izvoza, a svaka pomoć koja ide u smjeru ulaganja u inovacije i jačanje konkurentnosti dobro je došla, pogotovo u ovim današnjim kriznim vremenima.

Gotovo 143 tisuće eura Europska unija i Savezna Republika Njemačka putem EU4Business projekta osigurale su za pomoć bosanskohercegovačkim tvrtkama iz oblasti metaloprerade i drvoprerade preko savjetodavne i tehničke pomoći. Jedna od projektnih aktivnosti odnosi se na edukaciju bh. kompanija o dostupnim EU programima za inovacije i istraživanje, piše Večernji list BiH. 

Unaprijediti stanje

Radi se o projektu EXPO-CERTinno koji provodi Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine kao vodeći partner, u suradnji s Tehnološkim parkom Intera iz Mostara i poduzećem INAF d.o.o. Sarajevo, a koji sufinanciraju Europska unija i Savezna Republika Njemačka putem EU4Business projekta koji zajednički provode GIZ, UNDP i ILO, a u okviru strategije lokalnog razvoja – Programa za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH i Saveznog ministarstva za ekonomsku suradnju i razvoj Republike Njemačke (BMZ).

Projekt traje 18 mjeseci, a ukupna mu je vrijednost 142.626,49 eura, od čega Europska unija financira 114.070,84 eura preko bespovratnih sredstava u okviru EU4Businessa. Aktivnosti projekta usmjerene su na certifikaciju ciljanih poduzeća iz navedenih sektora u skladu s EU standardima te provedbu metodologije procjene inovativnih kapaciteta (Innovation Management Assessment).

Dodatno, projekt će omogućiti korištenje razvojnih poslovnih usluga i e-learning alata za ciljana poduzeća. Kao rezultat, dovest će do povećanja izvoza kod ciljanih poduzeća te do novih radnih mjesta.

Radi se o iznimno značajnom projektu koji bi trebao unaprijediti stanje u navedenim dvjema gospodarskim granama, a koje su inače, ako je suditi prema podacima Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, prilično prosperitetne.

Naime, u analizi vanjskotrgovinske razmjene za 2019. godinu ističe se kako je namještaj na trećem mjestu proizvoda koji su se najviše izvozili u toj godini. Izvoz namještaja tako je dosegao vrtoglavih 338 milijuna maraka, a što je znak kako bi u ovu granu drvne industrije trebalo ulagati još više te je pokušati nametnuti kao svojevrsni brend Bosne i Hercegovine.

Istodobno, u kontekstu metaloprede, u istom je izvješću vidljivo kako je BiH u 2019. izvezla željeznih i čeličnih konstrukcija u vrijednosti od čak 328,75 milijuna maraka.

U svrhu što učinkovitijeg pristupa sredstvima Europske unije danas se održava i webinar o temi “EU fondovi za mala i srednja poduzeća (MSP)”, a predavači su Boško Nektarijević i Vedran Šimunović. Webinar ima cilj predstaviti nove EU programe za razdoblje 2021. – 2027., prvenstveno grantove (bespovratna sredstva) u okviru IPA3, Horizon Europe i ostalih EU programa, a s fokusom na prilike za financiranje gospodarstva i malih i srednjih poduzeća (MSP) u Bosni i Hercegovini.

 

Značajna pomoć

Inače, projekt EXPO-CERTinno provodi se u okviru EU4Business projekta koji je vrijedan 16,1 milijun eura, a zajednički ga financiraju Europska unija (15 milijuna eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 milijun eura). •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije