Amerikanci prodali domenu registriranu još 1998.

Za domenu grude.com plaćeno gotovo pet tisuća maraka

20.09.2016.
u 07:30

Portal boboska.com, pokrenut kao blog 2006. godine, a 2007. prebačen na profesionalnu domenu, među pionirima je internetskog novinarstva u BiH.

Novi dizajn

Prošle godine je redizajniran, a ove godine se gasi, ali iz poslovnih razloga. - Bobošku su prenosili svi jači mediji u BiH u okruženju i sad je došlo vrijeme da Boboška ili boboska.com jer slova s kvačicom u vrijeme kad smo kretali nisu postojala, ode u mirovinu.

Zamijenit će je domena grude.com koja je plaćena nešto manje od pet tisuća maraka. Kupljena je preko ovlaštene kuće za kupoprodaju domena sedo.com. A pratili smo je 7 godina. To sve govori, priopćili su nam iz uredništva ovog portala. Za domaće prilike riječ je o najskupljoj domeni koju je netko za medij kupio preko kupoprodajnog servisa domenama u BiH. - Domenu ime.ba možete kupiti za 60 maraka, a ako ste imali sreću ime s nastavkom .com i .info možete kupiti od 0,99 dolara do 2,99 dolara. Ali u BiH to nije toliko popularno. Više i nema slobodnih, a zanimljivih domena s .com nastavkom.

Stoga će domaineri, profesionalci u kupoprodaji domena, morati ubuduće plaćati puno veće iznose za stranice s .com nastavkom. To je tržište kojim uglavnom dominiraju SAD i Njemačka, moćnije sile, ali kako je svijet postao globalno selo, i to se mijenja, govore nam iz uredništva portala Grude.com. Domena je kupljena preko njemačkog kupoprodajnog servisa, a prodavači domene Grude.com bili su Amerikanci. Zakupili su je još 1998. godine. Naziv Grude izabrali su jer je sjedište portala u Grudama, a uređivačka politika temelji se puno šire.

- Puno puta smo i s imenom grudskog kvarta imali vijesti iz čitave BiH, pa čak i susjedne Hrvatske kad su ekskluzive u pitanju. Sada s grude.com toga samo može biti još više jer nastavljamo pratiti kako Grude, u kojima nam je sjedište, tako i čitav ZHŽ, FBiH, RS, Hrvatsku i svijet, govore nam.

Sedam godina trajali su pregovori prodavača i kupaca, a Amerikanci, s obzirom na to da je riječ o stranici s pet znakova i najpopularnijem nastavku .com, nisu htjeli pregovarati ispod 10 tisuća dolara.

Paprena cijena

- Popustili su u posljednja dva mjeseca, peteroznamenkastu znamenku su spustili na četveroznamenkastu. Fiksna cijena na dražbi je onda bila 4 tisuće dolara i tada smo išli u pregovore i po tko zna koji put objašnjavali kako je ovo BiH i da tržište nije ni blizu snažno kao američko gdje ima i prostora i novca za trgovanje. I pao je dogovor. Konačna cijena za grude.com bila je 2550 dolara, na što su se nadodali još neki troškovi. U svijetu se za domene plaćaju milijuni dolara. Primjerice, dudu.com je prodan za milijun dolara. Vlasnici portala grude.com kroz šalu kažu kako ne bi imali ništa protiv takve ponude, ali bi o njoj dobro razmislili.

- Uložili smo u dizajn Boboške slično koliko i u domenu grude.com. Do kraja godine napravit ćemo s programerima i dizajnerima još neke preinake. Zahvaljujemo svima koji su pratili Bobošku, a sada se vidimo na portalu grude.com, poručili su vlasnici.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?