Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Za dobre programere u BiH "nema zime", zarade i do 4.600 KM mjesečno

01. rujna 2019. u 11:33 0 komentara 201 prikaza
Foto: Pixabay/ilustracija

Dobar programer trenutno je najplaćenije zanimanje u BiH, jer ljudi na tim pozicijama u prosjeku mjesečno zarađuju i po 4.600 maraka. Najlošije su plaćeni poslovi u tekstilnoj industriji, gdje su radnicima prosječne plaće tek 460 maraka. Pokazali su ovo najnoviji podaci portala Posao.ba.

-Prema istraživanju našeg portala, koje je obuhvatilo visine prosječnih plaća s nekoliko stotina radnih mjesta iz cijele BiH, na drugom mjestu po plaćenosti trenutno su direktorske pozicije, i to u oblasti lizinga, dok su na trećem mjestu po visini zarada znanstveno istraživački radnici. Lizing direktoru prosječna plaća u BiH je u prosjeku 4.150 maraka, a znanstveno istraživačkom radniku 4.104 KM – objasnili su za Faktor s najvećeg bh. portala za zapošljavanje.

Upitani za najtraženija zanimanja, kažu da su "komercijala-prodaja", "ugostiteljstvo" i "građevinarstvo" kategorije u kojima je oglašeno najviše radnih pozicija.  

- Najveće zanimanje za rad zabilježeno je u kategorijama “administrativne i slične usluge”, “arhitektonske usluge”, “pravo”, “bankarstvo”, “ekonomija i financije”, a najmanje zanimanje za rad u kategorijama “ugostiteljstvo”, “proizvodnja”, “građevinarstvo”, “zaštitarske usluge”, “ljepota i zdravlje” – kažu s portala Posao.ba.

Kako objašnjavaju, primjetno je da se sada manje traže administrativni radnici, koji su potrebni u svakom sektoru, ali za kojima ne postoji rast potražnje.

– Potražnja za našim radnicima u inozemstvu je značajno doprinijela spomenutim promjenama na tržištu rada, jer su radnici u proizvodnji i u građevinarstvu među najtraženijima kada je riječ o potražnji iz inozemstva. Također, proizvodnja i građevinarstvo, koji spadaju u sekundarne gospodarske djelatnosti, u posljednjih 10 godina su doživjeli rast, pa se samim tim pojavila i veća potražnja za radnicima, dok su tercijalne djelatnosti kao što su trgovina i ugostiteljstvo i dalje značajno zastupljeni. Trgovina, zapravo, još dominira kada je u pitanju otvaranje novih radnih mjesta. Svakako treba spomenuti i neka zanimanja koja su također na popisu najtraženijih u posljednjih deset godina, kao što su zanimanja u IT i sektoru izvozno orjentiranih poslovnih usluga (BPO). Oni također pokazuju rast potražnje za radnicima, ali ipak manji nego u drugim sektorima – objašnjavaju s portala.

Kada su u pitanju podaci državnih institucija, Agencija za rad i zapošljavanje BiH objavila je pregled ponude i potražnje zanimanja u prošloj godini, zaključno sa stanjem na dan 31. prosinca. Podaci su razvrstani na stanje u entitetima, odnosno županijama. 

Tako je primjerice u Sarajevskoj županiji zadnjeg dana prošle godine bilo 1.211 ekonomista, a tijekom godine zaposleno ih je 731. Na zavodu za zapošljavanje je bilo i dosta pravnika – 975, dok je ih je lani posao našlo 579. Nezapoosleno je bilo i po nekoliko stotina novinara (311), profesora fizičkog (243), socijalnih radnika (404), politologa (344)...

I kada su u pitanju zanimanja sa srednjom školom, u Sarajevu opet prednjače ekonomisti. Kraj prošle godine na zavodu za zapošljavanje dočekalo je 2.145 ekonomskih tehničara, kao i 3.322 maturanata gimnazija, 1.570 strojarskih tehničara, 710 medicinska sestara...

Među KV radnicima, posao je čekalo najviše onih s diplomom frizera (926), automehaničara (804), bravara (586), kuhara (499), krojača (480), metalostrugara (429)…

Na zavodu za zapošljavanje u Sarajevu zadnjeg dana prošle godine nije bio ni jedan defektolog, odgajatelj, profesor latinskog, profesor perzijskog, viši zubni tehničar, elektromašinski tehničar…

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.