Sporazum

Za dionicu Tarčin - Ivan na raspolaganju 11,780.000 eura

18.01.2021.
u 16:50

Približiti Sarajevo i Mostar i skratiti udaljenost na ovoj dionici spajanjem ceste M-17 s koridorom Vc jedan je od prioriteta Javnog poduzeća Autoceste FBiH.

Sporazum na raspolaganju

Prioritet je to i državnih i federalnih institucija. Sukladno tome, u okviru projekta koridora Vc “Mediteranski koridor CVC: BiH - cestovna interkonekcija s Hrvatskom, poddionica i Tarčin - Ivan” BiH je s Europskom investicijskom bankom zaključila sporazum o grantu 29. srpnja 2020. godine. Na osnovi zaključenog sporazuma, BiH su stavljena na raspolaganje grant sredstva u iznosu do 11,780.000 eura. Spomenuta sredstva Bosna i Hercegovina, na osnovi supsidijarnog sporazuma, stavlja na raspolaganje Federaciji BiH, a Federacija BiH pak pod istim uvjetima prosljeđuje Autocestama FBiH d.o.o. Mostar. Sukladno tome, u listopadu prošle godine Federalno ministarstvo financija zaprimilo je akt Ministarstva financija i riznice BiH, u čijem prilogu su dostavljeni na potpis primjerci supsidijarnog sporazuma između države Bosne i Hercegovine i Federacije BiH. U spomenutom sporazumu navedeno je kako će se sredstva koristiti isključivo namjenski za realizaciju izgradnje približno 4,9 km duge nove dionice autoceste na potezu Tarčin - Ivan, uključujući dva mosta i odmorište u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine. U razdoblju provedbe projekta nije potrebno osigurati dodatna sredstva u proračunu Federacije za sufinanciranje projekta, navodi se u odluci Vlade Federacije BiH iz prosinca prošle godine, u kojoj se daje suglasnost za zaključivanje supsidijarnog sporazuma između korisnika i Federacije te sporazuma o podgrantu između Federacije i JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar o korištenju navedenih sredstava.

Nadalje se navodi kako su za realizaciju ove odluke i izvještavanje zaduženi Federalno ministarstvo financija i JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar, svatko u okviru svoje nadležnosti. Inače, dionica Tarčin - Ivan duga je ukupno 6,9 kilometara i čine je dva dijela. LOT 1 je dužine 4,9 kilometara i počinje od Tarčina do ulaza u tunel Ivan, a LOT 2 je sam tunel Ivan dužine 1760 metara s dijelovima otvorene trase u dužini od 150 metara. Tunel Ivan probija se s obiju strana pa se spajanje očekuje ujesen 2021. godine. Po završetku dionica, na LOT-u 2, pored tunela Ivan, i dijelovima otvorene trase građani će imati i privremenu spojnu cestu s magistrale na koju će biti smješteno bočno naplatno mjesto. Spoj će biti dugačak 700 metara i nalazit će se kod Bradine.

Tehnički detalji

Zanimljive karakteristike LOT-a 1 mostovi su Raštelica 1 dužine 518 metara i Raštelica 2 s dužinom 609 metara. Raštelica 1 predviđena je na 13 raspona, većina raspona dužine je 42 metra, dok je visina stupova nešto iznad 20 metara do 23 metra maksimalno. “Raštelica 1 nepovoljno se križa s magistralnom cestom i rijekom Kalašnicom, tako da imamo koliziju s magistralom, zbog čega premošćujemo taj potez mostom 1. Gradnja mosta Raštelica 2 predviđena je na 19 raspona i većina raspona je oko 30 do 32 metra. Stupovi su nešto niži od mosta, jedan visine oko 15 metara i ovaj most nepovoljno se križa s magistralom”, naveli su nedavno iz JP Autoceste FBiH.

Osim toga, planirana su četiri podvožnjaka, jedno odmorište i sanacija te izrada lokalne infrastrukture cesta. Ukupno je za izgradnju cijele poddionice kod međunarodnih investicijskih institucija osigurano 100 milijuna eura kreditnih sredstava i 21,3 milijuna bespovratnih sredstava. Rok za završetak kompletne autoceste od Tarčina do Bradine je kraj svibnja 2022. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?