Vlada FBiH

Za brzu cestu Mostar - Š. Brijeg - granica RH 23,5 mil., Zračnoj luci Mostar 2 mil. KM

14.03.2024.
u 16:19

Vlada dala prethodnu suglasnost za imenovanje Gorana Kraljevića za direktora/predsjednika Uprave JP Hrvatske telekomunikacije d. d. Mostar i Draženka Pažina za člana Uprave/izvršnog direktora za tehniku i informacijske tehnologije

Vlada FBiH je na jučer održanoj sjednici usvojila niz programa o utrošku sredstava, a riječ je o višemilijunskim iznosima, piše Večernji list BiH. Na prijedlog Federalnog ministarstva prostornog uređenja Vlada je donijela odluke kojima je usvojila tri programa utroška sredstava za projekte energetske učinkovitosti i utopljavanja zgrada radi uštede energije, u ukupnoj vrijednosti od više od 16,5 milijuna KM.

Izgradnja cesta

Vlada je za prevenciju i sanaciju šteta nastalih uslijed poplava i klizišta iz proračuna FBiH za 2024. odobrila iznos od 6,000.000 KM. Na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i veza Vlada je donijela dvije odluke kojima je usvojila programe utroška sredstava za kapitalne transfere javnim poduzećima namijenjene za cestovnu infrastrukturu i izgradnju cesta u ukupnom iznosu od 143 milijuna KM iz proračunom FBiH za ovu godinu. Među ostalim, odlukom se utvrđuju dva projekta koja će se financirati putem ovoga programa. Prvi se odnosi na izgradnju brze ceste Lašva - Nević Polje (Vitez - Nević Polje) u iznosu od 29,790.000 KM, čiji je provoditelj JP Autoceste Federacije BiH d. o. o. Mostar, a namjena ovih sredstava je za eksproprijaciju, građenje i nadzor. Drugi projekt je brza cesta Prača - Goražde, čiji je provoditelj JP Autoceste Federacije BiH d. o. o. Mostar, u iznosu od 29,210.000 KM. Izgradnja ove brze ceste podržana je i drugom usvojenom odlukom u iznosu od 10,745.000 KM. Druga odluka odnosi se na transfer za izgradnju autocesta, brzih cesta, magistralnih i drugih cesta, u iznosu od 84 milijuna KM te obuhvaća 17 projekata. Među ostalim, za izgradnju autoceste Orašje - Tuzla, dionice Maoča - Tuzla, LOT 5, Čanići - Tuzla (u dužini od 8 km), planiran je iznos od 12,906.649 KM. Iznos od 6,900.000 KM namijenjen je za izgradnju brze ceste Bihać - Cazin - V. Kladuša - granica RH. Za izgradnju brze ceste Mostar - Široki Brijeg - granica RH planiran je iznos od 23,445.000 KM. Iznos od 3,850.000 KM planiran je za izgradnju brze ceste Lašva - Travnik - Jajce, dionice Nević Polje - Turbe (10,8 km). Uz to, za izgradnju brze ceste Lašva - Nević Polje, LOT 4, poslovna zona Vitez (faza 1) planirana je 3,153.351 KM. Iznos od 6,1 milijun KM planiran je za izgradnju južne obilaznice Mostara, čiji je provoditelj JP Ceste Federacije BiH u suradnji s Gradom Mostarom. Za izgradnju i rješavanje spoja magistralnih cesta M-17.4 i M-17 te sanaciju i rekonstrukciju magistralnih cesta i rasvjete na M-17, Ortiješ u gradu Mostaru i Počitelju planirano je 500.000 KM. Za rekonstrukciju i sanaciju ceste Kreševo - Kiseljak planirano je 3,500.000 KM. Sredstva u iznosu od milijun KM planirana su za rekonstrukciju dijela tomislavgradske obilaznice. Za izgradnju obilaznice Kiseljaka, II. fazu, planiran je iznos od 2,500.000 KM.

Unaprjeđenje zračnog prometa

Na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i veza Vlada je donijela odluke o usvajanju programa utroška sredstava kojima se zračnim lukama u Sarajevu, Mostaru i Tuzli te Bihaću iz ovogodišnjeg federalnog proračuna dodjeljuju ukupno 24,3 milijuna KM za unaprjeđenje zračnog prometa u Federaciji BiH. Jednom odlukom usvojen je program utroška sredstava u iznosu od ukupno sedam milijuna KM tekućeg transfera "Subvencije javnim poduzećima - za unaprjeđenje zračnog prometa FBiH" Federalnom ministarstvu prometa i veza. Ovom odlukom tri milijuna KM dodjeljuju se JP Međunarodna zračna luka Sarajevo d. o. o. Sarajevo, a po dva milijuna javnim poduzećima Međunarodna zračna luka Mostar d. o. o. i Međunarodna zračna luka Tuzla d. o. o. Sredstva su namijenjena za troškove tekućega poslovanja i subvencioniranje postojećih i otvaranje novih zrakoplovnih linija. Za braniteljske udruge Vlada je odobrila sredstva u iznosu od 660.000 KM. Vlada je dala prethodnu suglasnost Nadzornom odboru JP Hrvatske telekomunikacije d. d. Mostar za donošenje odluke o imenovanju članova Uprave ovog javnog poduzeća uime državnog kapitala na razdoblje od četiri godine, i to Gorana Kraljevića za direktora/predsjednika Uprave i Draženka Pažina za člana Uprave/izvršnog direktora za tehniku i informacijske tehnologije. Dana je i prethodna suglasnost NO Razvojne banke FBiH za imenovanje v. d. izvršnih direktora, do okončanja natječajne procedure, i to Amera Cvike za v. d. izvršnog direktora za upravljanje rizicima te Tonija Vukadina za v. d. izvršnog direktora za podršku poslovanju. Za sudjelovanje u radu i odlučivanju na predstojećim skupštinama gospodarskih društava opunomoćeni su Amela Mikulić (Aluminij d. d. Mostar) i Stipo Buljan (Energoinvest d. d. Sarajevo).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije