program utroška sredstava

Za branitelje 9 milijuna maraka, dogovor da im se ne umanjuju prava

24.11.2018.
u 09:30

Vlada Federacije BiH na jučerašnjoj redovitoj sjednici u Sarajevu, uz ostalo, usvojila je i program utroška sredstava za rješavanje statusnih pitanja braniteljske populacije, zajedno s kriterijima raspodjele sredstava. Kako je novinarima nakon sjednice kazao Salko Bukvarević, federalni ministar branitelja, program vrijedan devet milijuna KM rezultat je sporazuma Vlade FBiH i braniteljskih udruga, a namjera mu je ne umanjivati prava i sredstva za braniteljsku populaciju, piše Večernji list BiH. 

Prava za branitelje

- Pravo na korištenje ovih sredstava mogu ostvariti razvojačeni branitelji i bračni partneri umrlih razvojačenih branitelja, 100-postotni ratni vojni invalidi prve skupine (jednokratna naknada za uvećanje tuđe njege i pomoći), ratni vojni invalidi od 20 do 50 posto invalidnosti koji nemaju druga mjesečna primanja, roditelji oženjenih poginulih branitelja i djeca bez oba roditelja koja nemaju druga mjesečna primanja, potom malodobni i dobrovoljni pripadnici Oružanih snaga BiH za projekte prekvalifikacije, dokvalifikacije, doškolovanja, kao i dobitnici najviših ratnih priznanja i odličja druge i treće kategorije koji nemaju drugih mjesečnih primanja - kazao je ministar Bukvarević. Po njegovim riječima, javni poziv za prijavu bit će raspisan najkasnije do 1. prosinca. - Nakon objave poziva podnositelji zahtjeva imat će rok od 15 dana za prikupljanje potrebne dokumentacije koju će predavati u skupinama za pitanja evidencije iz oblasti vojne obveze, gdje će moći preuzeti i potrebne obrasce. Visina pojedinačnih isplata ovisit će o ukupnom broju prijavljenih koji ispune kriterije navedene u javnom pozivu - dodao je Bukvarević. Vlada FBiH je na prijedlog Jelke Milićević, ministrice financija i dopredsjednice Vlade Federacije BiH, usvojila i konsolidirano izvješće o izvršenju proračuna Federacije BiH, županija i općina u prvih devet mjeseci. - Ovo je izvješće pokazalo da je najviše sredstava u proračunima, oko 38%, potrošeno za programe socijalne zaštite. U odnosu na isto razdoblje lani izdvajanja u ove namjene povećala su se za više od pet posto. S druge strane, izdvajanja za javnu službu manja su također za oko pet posto i na njih otpada 19,5 posto ukupnih izdvajanja. Najmanje sredstava utrošeno je na oblast okoliša i turizma, a povećana su izdvajanja za obrazovanje, kulturu i vjerske zajednice - kazala je ministrica Milićević.

Poslovati sa zakonima

Dok je Vlada zasjedala, pred zgradom se okupilo nekoliko stotina radnika Global ispat koksne industrije Lukavac (GIKIL). Prosvjedom su pokušali spriječiti zatvaranje postrojenja, a od federalnih vlasti su tražili usvajanje odluke kojom bi im se dala još jedna prilika za rad. Iz Vlade FBiH poručeno im je kako nemaju nikakvih ovlasti nad ovom tvrtkom.

- Federalna tijela uprave, kao što su Federalna uprava za inspekcijske poslove, Agencija za vodno područje rijeke Save i Federalno ministarstvo okoliša i turizma dužni su postupati u skladu sa zakonima i propisima BiH i FBiH. Vlada FBiH ni na koji način ne može i neće naložiti nadležnima da postupaju suprotno zakonu - poručili su iz Vlade FBiH te pozvali vlasnike i Upravu GIKIL-a da usklade poslovanje sa zakonima.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije