Drljača:

Za bolji položaj osoba s invaliditetom utvrditi jedinstvenu listu

Drljača
Foto: FENA
31.05.2016.
u 15:30

Za bolji položaj osoba s invaliditetom potrebno je utvrditi jedinsvenu listu invalidnosti, izjavio je danas za Fenu federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača tijekom javne rasprave o Nacrtu dokumenta Strategija za oblast invaliditeta u Federaciji BiH za razdoblje od 2016. do 2021. godine koja je održana u Parlamentu Federacije BiH.

Strategija predstavlja okvir budućih djelovanja u oblasti invalidnosti u FBiH u cilju da unaprijedi položaj osoba s invaliditetom u smislu da im omogući potpuno uključivanje u svim oblastima društva na ravnopravnoj osnovi s ostalima.

Za to je nadležno Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, koje želi otvoriti radna mjesta osobama s invaliditetom da bi se osjećali društveno korisnim i bili punopravni članovi bh. društva.

U tom pogledu, naveo je Drljača, provode se brojne aktivnosti među kojima je donošenje pravilnika kojim će se utvrditi jedinstvena lista invalidnosti.

Pravilnik će, objašnjava, sadržavati jedinstvenu listu osoba s invaliditetom, gdje će biti uvezane vojne i civilne baze dok će dupli korisnici na taj način biti izbačeni.

- Druga stvar je jedinstveni registar svih davanja po socijalnim osnovama koji se uspostavlja. Putem njega hoćemo da napravimo mehanizam, gdje bi svi bili evidentirani, sve potrebe i na taj način da definiramo kategorije - kazao je Drljača.

Pomoćnik ministra Dobrica Jonjić naglasio je da Strategija obavezuje da se u svim resorima kroz zakonodavstvo doprinese boljem položaju osoba s invaliditetom, te će se kontinuiranim pritiskom nastojati da se sve oblasti pozabave ovim problemom.  

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez, istakao je Feni, da će se Strategijom, koja sadrži devet globalnih ciljeva, nastaviti započete aktivnosti na rješavanju problema poput pristupačnosti, dostupnosti pojedinih usluga za svaku kategoriju, te diskriminacije.

- Kroz reviziju dosadašnje zakonske regulative trebamo doći do boljih rješenja, gdje planiramo sve diskriminatorne članove zakona ukloniti – kazao je Čerkez.

U oblasti zdravstva, smatra, da u idućem razdoblju se treba raditi na tome da se ženama s invaliditetom omoguće ginekološki pregledi u domovima zdravlja, za šta je neophodno nabaviti posebne stolove namijenjene tim osobama.

- Veoma je mali broj ginekoloških stolova koji je prilagodljiv  ovim osobama s invaliditetom u domovima zdravlja, jer tu trebaju biti omogućene bazične usluge ljudima da ne bi morali eventualno putovati do kliničkih centara zbog te usluge – rekao je Feni Čerkez. 

Govoreći o dostupnosti, naglašava, da su usluge prilično decentralizirane, navodeći da je osoba s invaliditetom na raspolaganju oko 40 centara za mentalno zdravlje i isto toliko za fizikalnu rehabilitaciju na području Federacije. 

Nova strategija sadrži devet globalnih ciljeva od koje se , kaže Čerkez, očekuje da se na cijelom prostoru Federacije što više ujednače prava osoba s invaliditetom.

Nakon iznošenja primjedbi na tekst Strategije Radna grupa će usaglasiti tekst Strategije sa primbjedbama, te sačiniti prijedlog ovog dokumenta i uputiti ga Vladi Federacije BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?