lovrinović:

Za BiH važna vladavina prava i usuglašavanje zakona s europskom praksom

Lovrinović
15.11.2016.
u 15:15

- Predsjedatelj Zajedničke komisije za europske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nikola Lovrinović istakao je da je BiH napravila napredak na europskom putu, ali i naglasio da je neophodno riješiti još neka otvorena pitanja u više oblasti.

Zahtjevan posao bit će usuglašavanje bh. legislative s europskim standardima, kao i dati odgovore na uputnik Europske komisije u kojem će biti nekoliko tisuća pitanja iz brojnih sektora, koji bi BiH trebalo da dobije 9. prosinca.

U bh. pravosuđu također ima problema, a kako je naveo, neophodno je nastaviti strukturalni dijalog, kao i usvojiti određene zakone da bi se mogla dati ocjena rada sudija i tužiteljstava, odnosno odrediti tko će nadzirati njihov rad.

 - Moramo usvojiti izmjene i dopune zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću, kao i Sudu BiH, a na tapetu je i Ustavni sud BiH - kazao je Lovrinović danas u Banjoj Luci u pauzi okruglog stola o vladavini prava i reformi pravosuđa.

Sudionici skupa su dali odgovore na pitanja o aktualnom stanju u procesu reforme pravosuđa u kontekstu europskih integracija BiH.

Stav ministra pravde RS-a Antona Kasipovića jeste da je neophodna vladavina prava i veći rad na reformi pravosuđa.

Najavio je da se početkom iduće godine očekuje nastavak strukturalnog dijaloga o pravosuđu u BiH.

- Nisam zadovoljan onim što je dosad postignuto u strukturalnom dijalogu i moglo se napraviti više u ovih pet godina - kategoričan je Kasipović.

Smatra da je neophodno da se zaume stav o prisustvu stranih sudija u Ustavnom sudu BiH te da pitanje zakona o toj pravosudnoj instituciji ne može biti tabu tema.

Ministar pravde i uprave Županije Sarajevo Mario Nenadić je ukazao da je neophodno poboljšati komunikaciju viših i nižih organa izvršne i zakonodavne vlasti, kao i koordinaciju kada su u pitanju pravosudni propisi.

U Županiji Sarajevo, u Općinskom sudu, kako je naveo, ima oko 940.000 neriješenih predmeta, najviše komunalih, potraživanja iz privrede.

Precizirao je i da u Županijskom sudu postoji oko 25.000 nijerešenih predmeta i trenutno se rade tek oni iz 2009.

- Kao novi ministar u Vladi Kantona činim sve da se ovo stanje promijeni kroz nove propise i druga važna pitanja - istakao je Nenadić.

Zamjenik šefa Misije OESS-a u BiH Alexander Chuplygin je naglasio da je ta misija partner svim nivoima vlasti da bi se doprinijelo vladavini prava i reformi pravosuđa u BiH.

- Reforma pravosuđa ima za cilj da sve pravosudne institucije budu efikasne, profesionalne, odgovorne i transparentne te dostupne za sve građane - naglasio je Chuplygin ističući da snažnije jačanje vladavine prava znači stabilnije i sigurnije društvo, a snažne i odgovorene pravosudne institucije stvaraju stabilno okruženje za razvoj ekonomije i jače investicije koje će doprinijeti boljem životu svih građana.

Osim predstavnika svih nivoa zakonodavne i izvršne vlasti u BiH, te predstavnika Misije OESS-a i Ureda specijalnog predstavnika Europske unije (EUSR) u BiH, u radu ovog skupa sudjeluju i nositelji najviših pravosudnih funkcija u BiH.

Organizator skupa je Zajednička komisija za europske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), uz podršku Misije OESS-a u BiH.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Izdajnik
Izdajnik
17:41 15.11.2016.

vladavina prava..hahaha...njemu cerka nije zavrsila ni fakultet vec je pocela raditi...koje pravo..

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?