Školske aktivnosti

Za 7 godina 300 učenika manje

21.12.2015.
u 07:00

Prva osnovna škola u Širokom Brijegu zasjala punim sjajem Novu fasadu, točnije njezino bojanje, financirali su UNDP i Zapadnohercegovačka županija iz međunarodnih fondova I ovaj dio rodne Hercegovine zahvatila je "bijela kuga". Tako je 2008. godine

Pred zgradom smo Prve osnovne škole u Širokom Brijegu. Učenici su u razredu i tek poneko glasno izlaganje nastavnika pokazuje da je nastava u tijeku. Iako je prosinac, proljetno vrijeme dopustilo je nastavnicima tjelesnog odgoja da nastavu održavaju vani. Ni po dvorištu se ne bi reklo da tuda svakodnevno prodefilira oko tisuću učenika i djelatnika. Nigdje papirića ili nekog drugog odbačenog predmeta?

Sve za čistoću

- To nam govore i roditelji, ali i prolaznici koji se šetaju ovim dijelom grada. Ovaj drvored i uređeno dvorište privlači sve više šetača. Čistimo dvorište redovito. Ima još učenika koji, unatoč za to postavljenim kantama i kontejnerima, bacaju otpad po dvorištu. Doduše, sve ih je manje i vjerujem da će se to uskoro iskorijeniti. U tomu nam obilato pomažu i poduzeća koja se bave zbrinjavanjem otpada. Naši učenici, zahvaljujući prikupljenom otpadu, prošle godine su posjeti špilju Vjetrenica, a iz tih novaca pomažemo potrebitima. Svaku tonu papira plate nam 70 KM, tvrdi ravnatelj škole Janko Mandić.

Već odavno "odbjeglo" lišće otvara vidik na zgradu škole, koja je nedavno dobila svoje novo ruho. Ukusno složene boje odmaraju oči, a maštovito urađena slova s obje strane zgrade upućuju da tu borave mladi. Novu fasadu, točnije njezino bojanje, financirali su UNDP i županija, naravno iz međunarodnih fondova. Sada je zgrada zasjala novim sjajem.

- Planirali smo još posebno obojati odjel za djecu s posebnim potrebama. Nažalost, nestalo je novca, ali vjerujem da će i to uskoro doći na red, tvrdi ravnatelj.

Školske aktivnosti

Izgleda da su ljubitelji prirode u ovoj školi došli na svoje. Drvoredi i posađene, ali i redovito održavane sadnice cvijeća upućuju na to. Tu je i botanički vrt. Ni ostale sekcije, kojih u ovoj školi ima dvadesetak, ne zaostaju za njima. Dok jedni bilježe vidne rezultate u športskim natjecanjima, drugi svojim nastupima na priredbama razveseljavaju svoje vršnjake, ali i one starije. Bor i nakit upozoravaju da je Božić pred vratima. Tu je i učenica koja nudi čestitke i druge ukrase potrebite za nastupajuće blagdane.

- Već godinama provodimo humanitarne akcije kako bismo pomogli onima kojima je potrebno, ali i kako bismo se mi naučili pomagati drugima. Ove artikle su izradili sami učenici, ali i mnogi nastavnici, a prikupljeni novac ide za naše oboljele učenike, rekla je učenica s prodajnog štanda.

Ravnatelj tvrdi kako je izgradnjom još jedne škole stvoren prostor za normalan rad. Nažalost, sve ja manje učenika. Trenutačno ove škola broji 1180 učenika, dok ovu zgradu u Klancu svakodnevno posjeti oko 600 učenika.

- I ovaj dio rodne Hercegovine zahvatila je "bijela kuga". Tako je, primjerice, 2008. godine pri ovoj školi bilo 1457 učenika. Za samo sedam godina naša škola je siromašnija za 300 učenika, toliko broji škola u cijelom Blatu, zaključuje ravnatelj Mandić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije