masovni odlazak

Za 4 godine otišlo 200.000 bh. građana, egzodus tek slijedi

13.06.2019.
u 12:15

Njemačka će početkom iduće godine dobiti status useljeničke zemlje, nakon čega će na godišnje biti odobravano 400.000 ulaznih viza za radnike iz cijelog svijeta. Od 266.000 novouseljenih u Njemačku izvan zemalja EU-a tijekom 2018., čak osam posto otpada na građane iz BiH, pokazala je analiza njemačkog Zavoda za statistiku. BiH se tako našla na trećem mjestu po broju useljenika u Njemačku, iza Indije i Kine, a njemački poslodavci ne kriju da su najzadovoljniji upravo našim radnicima.

Službene brojke

BiH godišnje u prosjeku napusti najmanje 50.000 njezinih građana, a neviđeni kolaps na domaćem tržištu rada mogao bi se dogoditi za nepunu godinu kad će u Njemačkoj na snagu stupiti zakon koji će pojednostaviti i ubrzati procedure odlaska. Prema podacima Unije za održivi povratak, samo od početka ove godine Bosnu i Hercegovinu napustilo je oko 30.000 ljudi. BiH godišnje u prosjeku napusti najmanje 50.000 građana, a kolaps na domaćem tržištu rada mogao bi se dogoditi za nepunu godinu kad će u Njemačkoj na snagu stupiti zakon koji će značajno pojednostaviti i ubrzati odlaske. Najviše bh. građana odlazi u zapadnu Njemačku. Slijede Slovenija, Slovačka, Češka, Mađarska, Švedska, a u posljednje vrijeme stanovnici BiH masovno idu i u Hrvatsku. Međutim, čak 80% onih koji su otišli u neku od ovih zemalja planira prvom prilikom prijeći u Njemačku.

Krajnji cilj Njemačka

Analiza njemačkog veleposlanstva pokazuje da godišnje izdaju oko 20.000 viza – radnih i boravišnih, što znači da je u posljednje četiri godine iz BiH u ovu zemlju otišlo 80.000 građana. U ovom razdoblju je u Sloveniju, Slovačku, Češku, Hrvatsku, pa onda u Njemačku, otišlo još 80.000 ljudi. Treća kategorija, oko 50.000, su oni koji odu u procesu spajanja obitelji, što znači da je u protekle četiri godine BiH napustilo najmanje 200.000 građana. Oko 80% ispitanika, starosti do 35 g., kao razlog za odlazak navelo činjenicu da ne vide da će u BiH uskoro biti bolje. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije