sporazum ‘spasio’ život

Za 28 minuta hitnom iz Metkovića do Mostara

23.06.2019.
u 08:00

Prošle nedjelje 73-godišnjak iz Metkovića doživio je moždani udar te je vozilom Hitne pomoći za 28 minuta prevezen u SKB Mostar. To je prvi pacijent s juga RH koji je, zahvaljujući sporazumu Ministarstva zdravstva i SKB-a Mostar, prevezen u ovu ustanovu, javlja Metkovic-news. Samo nekoliko dana od potpisivanja sporazum, kojim je hitnim pacijentima iz doline Neretve i vrgorskog kraja omogućeno medicinsko zbrinjavanje u Mostaru, pokazao se opravdanim.

“Zlatni sat”

Sporazumom je, naime, omogućeno pacijentima s juga Hrvatske sa srčanim i moždanim udarom te pacijentima s politraumom i teško bolesnoj djeci zbrinjavanje u SKB-u Mostar.

“Sigurni smo da možemo adekvatno odgovoriti na sve zahtjeve i pružiti pacijentima sve medicinske usluge koje mogu dobiti i u splitskoj i dubrovačkoj bolnici”, izjavio je prilikom potpisivanja sporazuma ravnatelj SKB-a Mostar dr. Ante Kvesić te naglasio kako bolnica ima sve kapacitete te su apsolutno otvoreni pacijentima iz doline Neretve, koji su prije 1991. i gravitirali bolnici u Mostaru. “Mi u struci znamo da bolnica u Mostaru može pružiti vrhunsku uslugu kada je riječ o moždanom i srčanom udaru i politraumi, uključujući i neurokiruršku traumu, kao i pomoć životno ugroženoj djeci kada je potrebna unutar nekoliko minuta”, kazao je hrvatski ministar zdravstva Milan Kujundžić. Po njegovim riječima, bolnica u Mostaru ima ljudske resurse kojima može pozavidjeti bilo koja bolnica u Hrvatskoj.

“Sporazumom pacijenti doline Neretve dobivaju jer će ići u prvorazrednu bolnicu do koje će stizati unutar 30-ak minuta i dobiti uslugu na najvišoj razini”, kazao je Kujundžić. Upravo ove riječi obistinili su se prošlu nedjelju, pacijent je do bolnice stigao za 28 minuta. Ne treba ni naglašavati koliko je, kada je ljudski život ugrožen, svaka sekunda od presudne važnosti. Osobito dolazak u bolnicu unutar “zlatnog sata”.

Upravo u tom razdoblju, zahvaljujući potpisanom protokolu prekograničnog prijevoza pacijent je adekvatno zbrinut.

Građani podijeljeni

Unatoč velikoj dobrobiti, dio građana usprotivio se sporazumu smatrajući da se moraju zbrinjavati i liječiti u RH, a ne u Mostaru. Postavljali su pitanja kako će vozila Hitne prelaziti granicu, kako će se riješiti prelazak onih koji nemaju valjane dokumente, tko će snositi troškove prijevoza preminulih i sl. Svatko ima pravo na mišljenje, ali se valja zapitati nije li bolje pacijente čiji život ovisi o minutama uputiti u Mostar ili ih voziti u udaljnije Dubrovnik ili Split. Ipak, oni razboriti podržavaju sporazum. “Ako je ljudski život u opasnosti, zar nije bitno vrijeme? Bliži je Mostar nego Dubrovnik, a one što se prave pametni pitam - ne daj Bože da vam se nešto dogodi i da su minute presudne, hoćete li u Mostar ili Dubrovnik?”, riječi su jednog Metkovca. “Oni koji se protive neka zamisle da im dijete ili roditelj ima nesreću. Ljeto je. Liječnik kaže imate sat vremena. E, sad, Dubrovnik, kolona od Rabe do Bistrine, u Split isto gužva, a u Mostaru ste za pola sata. Mislim da logika sve govori. Dok ne dobijemo svoju bolnicu, Mostar je najbolje rijesenje”, kategoričan je drugi. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?