ogromna razlika u mirovinama

Za 15 godina staža u FBiH mirovina 565,18 KM, a u RS-u 300,60 KM

storyeditor/2023-11-20/mirovina.jpeg
16.03.2024.
u 11:12

Iznos najviše mirovine u Republici Srpskoj trenutačno je 3228,64 KM, dok najviša mirovina ostvarena prema Zakonu o MIO Federacije BiH iznosi 2800 KM

Jaz između primanja korisnika najniže i najviše mirovine trenutačno je u Republici Srpskoj znatno izraženiji nego što je slučaj u Federaciji BiH. Osiguranici koji su u Republici Srpskoj ostvarili 15 godina radnog staža od siječnja ove godine primaju mirovinu u visini od 300,60 KM, dok je iznos najviše mirovine u ovom bh. entitetu čak 3228,64 KM, piše Večernji list BiH.

Dakle, razlika u mjesečnim primanjima između umirovljenika koji prima najnižu i onog koji prima najvišu mirovinu u ovom bh. entitetu iznosi čak 2928,04 KM.

Koje su razlike i iznosi

S druge strane, u Federaciji BiH je zahvaljujući odluci Vlade o akontativnom usklađivanju iznos najniže mirovine, gdje se ubrajaju i oni umirovljenici s 15 godina radnog staža, od početka ove godine 565,18 KM, a najviša mirovina ostvarena prema Zakonu o mirovinsko-invalidskom osiguranju Federacije BiH iznosi 2800 KM. Najviša mirovina ostvarena prema ovom zakonu, koji je vrijedio do 1. ožujka 2018. godine, iznosi 2757,44 KM. Tako u ovom bh. entitetu razlika u mjesečnim primanjima između umirovljenika s najnižom i onog koji prima najviši iznos mirovine iznosi 2234,82 KM. Ovi podaci pokazuju i kako je iznos najviše mirovine u Republici Srpskoj za čak 428,64 marke veći od iznosa najviše mirovine ostvarene prema Zakonu o mirovinskom i invalidskom osiguranju Federacije BiH. Inače, za razliku od Federacije BiH, najniža mirovina u Republici Srpskoj određena je u pet razina, ovisno o duljini mirovinskog staža osiguranika, a sve to je definirano Zakonom o mirovinskom i invalidskom osiguranju Republike Srpske. Tako osiguranici koji su svoj radni vijek završili s između 15 i 20 godina radnog staža od siječnja ove godine imaju mirovinu u visini od 360 KM, dok za radni staž između 20 i 30 godina najniža zajamčena mirovina iznosi 420,90 KM. Oni čiji je radni staž između 30 i 40 godina sada primaju 481 KM, a svi koji su imali puni radni staž s povećanjem od početka ove godine primaju iznos od minimalno 601,35 maraka.

Rast mirovina i zahtjevi

Zajamčena mirovina u Federaciji BiH trenutačno iznosi 674,52 KM, dok je prosjek mirovina korisnika samostalnih mirovina u ovom entitetu, a kojih je na isplati za veljaču bilo 364.249, iznosio 710,64 KM. Prosječna mirovina u Republici Srpskoj u veljači iznosila je 592,06 KM, a strukturu korisnika mirovina za veljaču u Republici Srpskoj činile su starosne mirovine - s 62,34 posto, obiteljske s 25,24 posto, invalidske s 12,36 posto i ostala prava s 0,06 posto. Mirovine u Federaciji BiH još će rasti jer u travnju slijedi konačno usklađivanje mirovina za ovu godinu u skladu sa Zakonom o MIO FBiH, a koje bi u konačnici trebalo iznositi od 6 do 7 posto. Predstavnici umirovljenika u Federaciji BiH nezadovoljni su postotkom rasta mirovina u ovoj godini, zbog čega od Vlade Federacije BiH traže da se mirovine 15. travnja usklade za pet posto, inzistiraju na 13. mirovini u iznosu od 670 KM i izmjenama Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju u članku 79. koji se tiče usklađivanja mirovina. Posljednji sastanak o ovoj temi između predstavnika Vlade Federacije BiH i predstavnika umirovljenika održan je prije nekoliko dana, međutim, bez konkretnih zaključaka. Predstavnici umirovljenika istaknuli su kako nemaju namjeru odustati od svojih zahtjeva, dok su iz Vlade Federacije BiH predložili novi sastanak za mjesec dana. Inače, federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić nedavno je izjavio kako se problemi s kojima se susreću umirovljenici trebaju rješavati sustavno, u fazama, ako se želi poboljšati status i kvalitetu ne samo ovih ljudi koji su sada u mirovini nego i onih koji će u idućem razdoblju tek steći status umirovljenika.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije