Domaljevac-Šamac

Wigemark: Ovdje je jako lijepo za život, na granici s EU-om, a tu je i perspektiva budućeg članstva BiH

28.05.2019.
u 07:35

Lars-Gunnar Wigemark, šef Izaslanstva Europske unije i posebni predstavnik EU-a u BiH, i Sukhrob Khoshmukhamedov, zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH, posjetili su općinu Domaljevac-Šamac kako bi se upoznali s rezultatima potpore koju su EU i UNDP osigurali u oporavku te općine od poplava iz 2014. Prethodno su posjetili susjednu općinu Šamac gdje su posebnu pozornost usmjerili na najranjivije kategorije ljudi.

– Posjetili smo obitelj Voćkić čiji jedan od članova, nažalost, boluje od multiple skleroze, ali su me zadivili njegova energija i optimizam - kazao je Wigemark te naglasio da je u Posavsku županiju od 2014. do danas uloženo 14,7 milijuna KM. Veleposlanik Wigemark posjetio je i Dječji vrtić i družio se s djecom koja su mu darivali slikovnicu ispisanu porukama dječjih ruku. S načelnikom općine Domaljevac-Šamac Stjepanom Piljićem otkrio je ploču koja simbolizira zahvalnost narodima EU-a koji su pomogli stanovnicima općine u saniranju nastale štete tijekom svibanjskih poplava 2014. EU je pomogao obnovu Doma zdravlja, Centra za zdravo starenje i Dječjeg vrtića. Nedavno su vijećnici Općinskog vijeća Domaljevac–Šamac odlučili imenovati Trg Europske unije kao znak zahvalnosti narodima EU-a na pomoći. – Ova zemlja u konačnici može postati članica EU-a, ali svi moraju učiniti velike napore, posebno lokalne zajednice poput vaše koja je na granici s EU-om i morate biti aktivni u svojim inicijativama. Imate sjajnu perspektivu da ovim mladim sportašima iz HOK-a Domaljevac, djeci iz vrtića osigurate bolju perspektivu u ovoj prekrasnoj lokalnoj zajednici s odličnim objektima. Ne zaboravljajući poteškoće, meni se ovaj prostor čini kao jako lijepo mjesto za život, tu na granici s EU-om, s dobrim perspektivama, uključujući i perspektivu budućeg članstva BiH u EU - naglasio je Lars-Gunnar Wigemark.

Načelnik Piljić u prvi je plan stavio velike štete koje su pogodile prostor općine, kao i ulaganja u saniranje. Kazao je da su brojni donatori, u prvom EU i UNDP, vratili vjeru u život ljudi na ovim prostorima.

– Danas je svečan trenutak koji smo obilježili završetkom projekta izgradnje vodocrpilišta na Jelasu i planirano je da ono pitkom vodom opskrbljuje Dom zdravlja, Dječji vrtić i Centar za zdravo starenje. U budućnosti ćemo krenuti s projektom vodoopskrbe za cjelokupno stanovništvo ove mlade općine - kazao je. Khoshmukhamedov je kao najvažniji istaknuo projekt koji je omogućio pristup vodi za piće građanima ovog područja kroz suradnju UNDP kroz sredstva EU-a. Premijer PŽ-a Đuro Topić zahvalio je Europskoj komisiji i UNDP-u na konkretnoj pomoći kad je u pitanju sanacija šteta, obnova... Težište obnove prebačeno je na općinu Domaljevac-Šamac u kojoj je bilo poplavljeno 95% njezine površine.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?