Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH

Wigemark: Grubo izvrtanje činjenica

Lars-Gunnar Wigemark
28.06.2016.
u 09:34

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark izjavio je danas za portal Klix.ba da je adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) u interesu BiH te da su navodi o štetama koje će BiH pretrpjeti adaptacijom SSP-a grubo izvrtanje činjenica.

Nedavno su zaključeni pregovori između Bosne i Hercegovine i Europske unije o prilagodbi trgovinskih tijekova u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), nakon više od tri godine intenzivnih rasprava. Sada obje strane trebaju odobriti postignuti sporazum.

- Pregovori su rezultirali dobrim dogovorom i za BiH i za Europsku uniju. SSP u svojoj osnovi djeluje u korist BiH, zadržavajući veći broj ograničenja na proizvode koje Europska unija može prodati u BiH, nego na ono što BiH može prodavati u Europskoj uniji. Imajući u vidu da je više od 70 posto ukupne trgovine BiH sa Europskom unijom, upravo je Europska unija najveći trgovinski partner BiH - kaže Wigemark za Klix.ba.

On pojašnjava da Europska unija ima ograničenja na samo 3-4 kategorije proizvoda koji se prodaju na njenom tržištu te da je EU sa svoje strane ponudila velikodušne kvote za BiH za iste ove proizvode (vino, riba, šećer i junetina).

- Do sada je BiH i postojeće kvote koristila tek djelomično. Ipak, Europska unija je prihvatila dodatno povećanje tih kvota, nudeći dodatne mogućnosti za izvoznike iz BiH - napominje Wigemark.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije