Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Web kamere na 62 lokacije, u planu proširenje liste lokacija

20. srpnja 2019. u 09:33 0 komentara 228 prikaza

Informativni centar BIHAMK-a 2016. godine službeno je pokrenuo projekt "Videonadzor specifičnih mikrolokacija cesta u Bosni i Hercegovini" te su do sada postavljene 62 kamere, a u planu je proširivanje popisa lokacija, kao i modernizacija postojećih.

Koordinatorica Informativnog centra BIHAMK-a Bisera Hašimbegović kazala je Feni da je uključenjem web kamera dobiven novi, moderno koncipiran sustav informiranja.

Na taj način omogućeno je, dodala je, da vozači u svakom trenutku dobiju aktualne i korisne informacije o frekvenciji prometa na graničnim prijelazima i zastojima na odabranim lokacijama te mogućnost da boljim planiranjem putovanja izbjegnu dugotrajnija čekanja i eventualne zastoje.

Istaknula je da pored redovitih aktivnosti na informiranju o stanju na cestama, BIHAMK posebnu pažnju posvećuje i "praćenju" prometa na najfrekventnijim putnim pravcima, autocestama, planinskim prijevojima, graničnim prijelazima, kao i u urbanim sredinama tijekom cijele godine.

Video nadzor postavljen je na najfrekventnijim prometnicama - raskrižjima, graničnim prijelazima i naplatnim rampama na autocesti.

Pitanje postavljanja kamera i drugih informativnih sustava na bh. prometnicama osobito je postavljeno nakon početka rekonstrukcije tunela Vranduk, što je prouzročilo višemjesečne kilometarske kolone vozila i duga čekanja na prolazak kroz tunel svih onih koji se kreću u pravcu Zenica-Doboj.

Puštanje dvosmjernog prometa kroz tunel očekuje se do kraja listopada, ističu nadležni, i napominju da je u pitanju kompleksna rekonstrukcija.

Direktor Javnog preduzeća Ceste Federacije Bosne i Hercegovine Ljubo Pravdić  najavio je ranije ovaj tjedan da će u suradnji s BIHAMK-om biti postavljena i druga web-kamera te će se moći uživo pratiti stanje na cesti i iz pravca Doboja i iz pravca Zenice.

- Oni koji ne žele čekati, s malim vozilima, mogu se preusmjeriti na regionalnu cestu - objašnjava Pravdić te dodaje da će BIHAMK na navigacije slati informacije kako bi svi stranci koji prolaze tom cestom na kamerama mogli vidjeti da se u Nemili skreće na alternativni put.

BIHAMK će, tvrdi Pravdić, odrediti vozilo koje će permanentno kružiti na pravcu Nemila - Zenica da u slučaju bilo kakvih kvarova može pružiti osnovnu pomoć svim sudionicima u prometu.

Prema podacima Google Analitycsa, najposjećeniji sadržaj na BIHAMK-ovoj web stranici u 2018. godini bio je pristup videonadzoru prometa.

BIHAMK je prošle godine postavio i novu aplikaciju za pametne telefone koja također omogućava bolja planiranja putovanja, a korisnici mogu dobiti detaljne informacije o stanju na cestama, provjeriti web-kamere te dobiti upozorenja o radarskim kontrolama.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.