cijene dionica variraju

Wall Street pao, Nasdaq na rekordnoj razini

08.09.2021.
u 10:46

Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 pao, dok je Nasdaq indeks, zahvaljujući rastu cijena dionica nekoliko velikih tehnoloških kompanija, dosegnuo novu rekordnu razinu.

Dow Jones skliznuo je 269 bodova ili 0,76 posto, na 35.100 bodova, a S&P 500 0,34 posto, na 4.520 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,07 posto, na rekordna 15.374 boda.

Novi rekord Nasdaqa ponajviše se zahvaljuje rastu cijena dionica nekoliko tehnoloških divova, kao što su Apple i Netflix.

„To biste mogli nazvati gravitacijom prema velikim tehnološkim kompanijama. Ako ulagači nisu sigurni kako će se razvijati situacija s koronavirusom, s tehnološkim kompanijama nema strahovanja od posljedica mogućeg zatvaranja gospodarstva”, kaže Tom Martin, portfelj menadžer u tvrtki Globalt Investments.

No, u većini ostalih sektora cijene su dionica jučer pale, a najviše, više od 1 posto, u industrijskom i uslužnom sektoru, koji su najosjetljiviji na kretanja u gospodarstvu.

Posljedica je to strahovanja ulagača od usporavanja oporavka gospodarstva i širenja delta varijante koronavirusa.

Svi posljednji makroekonomski podaci, među ostalim i s tržišta rada, pokazuju da je oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva izgubio na zamahu.

S druge strane, ulagači se nadaju da će upravo zbog toga američka središnja banka što dulje zadržati program kupnje državnih obveznica i rekordno niske kamatne stope.

Naime, golemi monetarni poticaji, koje je Fed uveo na početku koronakrize, podržavaju rast burzovnih indeksa već više od godinu i pol dana.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,53 posto, na 7.149 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,56 posto, na 15.843 boda, a pariški CAC 0,26 posto, na 6.726 bodova.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije