Generalmajor

Waldner: Misija EUFOR-a u BiH održavanje sigurnog i stabilnog okruženja

10.07.2017.
u 17:15

Generalmajoru Antonu Waldneru navršava se 100 dana obavljanja dužnosti komandanta Snaga Evropske unije (EUFOR) u BiH te je on ovim povodom razmotrio rad koji EUFOR obavlja pomažući pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja u našoj zemlji.

Kako je rekao, misija EUFOR-a je davanje doprinosa održavanju sigurnog i stabilnog okruženja u BiH te pružanje pomoći pri stvaranju klime za nastavak mirovnog procesa. Od 2010. godine, dodao je, EUFOR je usredotočen na osposobljavanje i obuku Oružanih snaga BiH (OSBiH).

Odgovornost za izvršenje mnogih zadataka predata je domaćim vlastima po principu "domaće vlasništvo" i u skladu je sa kretanjem BiH ka članstvu u Evropskoj uniji (EU). 

- Međutim, EUFOR zadržava potpunu odgovornost i nadležnost za ponovno preuzimanje kontrole, ako to situacija bude nalagala - istakao je Waldner.

Za osposobljavanje i obuku OSBiH kazao je da spadaju u glavne aktivnosti EUFOR-a.

- To je program prema kome se vlastima BiH pruža stručna vojna i tehnička podrška, čiji je cilj da se u dogledno vrijeme dostigne samoodrživost - pojasnio je.

Također, napomenuo je da EUFOR ima vodeću ulogu u fizičkom osiguranju i upravljanju zalihama naoružanja i municije u BiH, a glavni fokus im je na municiji.

- EUFOR ne osigurava samo osnovnu stručnu pomoć, podršku i praćenje aktivnosti na infrastrukturi lokacija za skladištenje, nego i uspostavljanje plana za učinkovito upravljanje životnim ciklusom municije - dodao je.

Osim navedenog, EUFOR daje punu podršku deminerskom bataljonu OSBiH kroz aktivnosti praćenja, savjetovanja i pomoći humanitarnom deminiranju, s ciljem poboljšanja operativne i logističke učinkovitosti tog bataljona. 

- Ipak, odgovornost za fizičko uklanjanje mina ostaje na vlastima BiH - naglasio je komandant EUFOR-a u BiH.

Naveo je da u BiH trenutno ima 123 instruktora koji drže predavanja o opasnostima od mina, 54 EUFOR-ova i 74 OSBiH, koji su osnovni partneri lokalnim zajednicama u kojima djeluju.

Generalmajor Waldner također je pojasnio kako funkcioniraju sporazum "Berlin plus" i EUFOR te podsjetio da je "Berlin plus" sveobuhvatan paket sporazuma između NATO-a i EU postignut 2002. godine.

- On Evropskoj uniji omogućava pristup resursima i kapacitetima NATO-a pri operacijama podrške miru. Trenutno je operacija EUFOR-a "Althea" jedina operacija koja se odvija prema sporazumu "Berlin plus". U slučaju prijetnje sigurnom i stabilnom okruženju, EUFOR može tražiti podršku NATO snaga. To se uvježbava na godišnjem nivou održavanjem niza vježbi pod nazivom "Brzi odgovor" - naveo je komandant EUFOR-a, saopćeno je iz baze EUFOR-a u Sarajevu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?