Sastanak premijera regije u Sarajevu

Vučić donosi poruke Angele Merkel za nestabilnu regiju, očekuje se smirenje napetosti

16.03.2017.
u 07:00

Sastanak premijera zemalja zapadnog Balkana održat će se danas u Sarajevu, a prema službenim najavama, u Sarajevo bi trebali doputovati čelnici vlada Albanije, Kosova, Srbije, Makedonije i Crne Gore te europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn i ministar vanjskih poslova Italije, zemlje koja će biti domaćin idućeg summita lidera zemalja zapadnog Balkana. Najveće zanimanje vladalo je za dolazak srbijanskog premijera Aleksandra Vučića, koji je jučer doputovao u Sarajevo, a koji je za put u BiH izabrao trasu preko Berlina, piše Večernji list BiH.

Razgovori s Merkel

Ne slučajno, jer je u razgovoru s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel primio poruke koje će prenijeti kolegama iz regije na današnjem sastanku. Njemačka je svojevrsni kreator ovog oblika suradnje na zapadnom Balkanu pa je i logično što je Merkel odlučila na ovaj način dati dodatni značaj skupu u Sarajevu, ali i premijeru Vučiću. Regionalni sastanak, a posebno Vučićev dolazak, prati se s velikim zanimanjem, jer se događa u vrijeme velikih napetosti i kriza u regiji. Vučić je u jeku predsjedničke kampanje u Srbiji, ali i zategnutih odnosa sa Sarajevom i Prištinom. BiH i Srbija su zaoštrili odnose zbog propalog zahtjeva za reviziju presude pred Međunarodnim sudom pravde, dok je odnos Srbije i Kosova pogoršan nakon najave Prištine da će uspostaviti državnu vojsku, čemu se službeni Beograd odlučno protivi. Osim toga, u javnosti su se pojavile i informacije o sigurnosnim prijetnjama Vučiću u Sarajevu pa je i osiguranje podignuto na iznimno visoku razinu.

Relaksacija odnosa

Ne očekuje se da sastanak premijera u Sarajevu donese neke posebne zaključke. Međutim, svaka relaksacija odnosa u regiji je dobrodošla pa će samim tim i pomirljive poruke, makar i deklarativne, imati pozitivan odjek na nestabilnom Balkanu. Turbulencijama u regiji doprinosi i politička kriza u Makedoniji nakon parlamentarnih izbora te zategnuti odnosi Srbije i Albanije zbog Kosova. Ipak, očekuje se da do predviđenog summita u Italiji odnosi na jugoistoku Europe postanu bolji, čemu i današnji sastanak i njegovi zaključci mogu značajno doprinijeti bez obzira na skromna očekivanja. Već jučer su poslane poruke kako se napetosti na Balkanu moraju smiriti, kako je vrijeme da se promijeni retorika koja se koristi već mjesecima te da se od sada naglasak stavi na suradnju i zajedničke projekte. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?