Vjekoslav Vuković

VTK BiH zajedno s cjelokupnim bh. komorskim sustavom predstavlja se na Mostarskom sajmu

Vjekoslav Vuković
02.05.2023.
u 19:40

- Poznajući i cijeneći sve nadležnosti u BiH, vanjske trgovine, vanjskotrgovinske razmjene i međunarodne sporazume te gospodarstvo koje je u nadležnosti entitetskih komora, željeli smo tu sinergiju pretvoriti u zajedničku snagu koja je prikazana na Sajmu - istaknuo je Vuković

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, kao nositelj aktivnosti bh. komorskog sustava, organizirala je na Sajmu gospodarstva u Mostaru međunarodne B2B susrete gospodarstvenika.

Komora tradicionalno podržava ovaj sajam, a tijekom njegovog trajanja planirano je održavanje 40 susreta s predstavnicima kompanija i regionalnih komora. Drugoga dana sajma B2B sastanci bit će održani i online putem match platforme.

Dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH) Vjekoslav Vuković izjavio je za Fenu kako je ova komora predložila zanimljivu inicijativu, a to je da se cjelokupni bh. komorski sustav predstavi zajedno na jednom štandu.

- Poznajući i cijeneći sve nadležnosti u BiH, vanjske trgovine, vanjskotrgovinske razmjene i međunarodne sporazume te gospodarstvo koje je u nadležnosti entitetskih komora, željeli smo tu sinergiju pretvoriti u zajedničku snagu koja je prikazana na Sajmu - istaknuo je dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH.

 

 

Na taj način, dodao je, može se utjecati na izmjenu zakonskih regulativa, može se djelovati ne samo normativno nego i na međunarodnom planu, a ujedno mogu se postići mnogo bolji rezultati i mogu se kvalitetnije artikulirati zahtjevi gospodarstvenika.

- To je, dakle, cilj našeg zajedništva čime se ponosimo, a posjet visokih domaćih, regionalnih i međunarodnih dužnosnika i uzvanika zajedničkom štandu, ukazuje da je s ushićenjem prihvaćen ovakav tip sinergije koji može polučiti rezultate - ocijenio je Vuković.

Govoreći o aktivnostima Vanjskotrgovinske komore BiH do kraja godine, Vuković je najavio veliki biznis forum pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih poslova Republike Italije.

- Ne smijemo zaboraviti da su naše ranije aktivnosti bile usmjerene na Schengen, na protok naših roba. Danas nam je u fokusu povećanja graničnih prijelaza s Europskom unijom kako bi se olakšalo prometovanje roba, odnosno izvoz i uvoz roba u BiH – dodao je.

Vuković je naglasio kako su fokusirani na Republiku Hrvatsku, koja je jedan od najvažniji vanjskotrgovinskih partnera Bosne i Hercegovine.

Vanjskotrgovinske komore BiH je i partner 3. sveučilišnog gospodarskog foruma koji će na Sajmu biti održan u srijedu, 3. svibnja.

Na Forumu će se govoriti o inovativnosti i prilagodbi visokog obrazovanja potrebama suvremenog tržišta rada, izazovima energetske tranzicije te o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine i EU fondovima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije