ZVIZDIĆ:

Vrlo brzo očekujem pozitivan odgovor na zahtjev za članstvo u EU

Zvizdić
10.02.2016.
u 13:50

Denis Zvizdić, predsjedatelj Vijeća ministara BiH, izjavio je kako je veoma optimističan kada je u pitanju podnošenje zahtjeva BiH za članstvo u Europskoj uniji, koje će se dogoditi u ponedjeljak u Bruxellesu

Zvizdić, s obzirom na sve što je Vijeće ministara BiH učinilo na putu europskih integracija u posljednjih šest mjeseci, očekuje vrlo brzo pozitivan odgovor od EU, javlja Anadolu Agency (AA).

Ustvrdio je kako će u tom slučaju Vijeće ministara spremno dočekati upitnik koji će dobiti iz Bruxellesa i koji će sadržavati na tisuće važnih pitanja.

„Europska integracija je naš ključni prioritet. Uopće, situacija da je BiH došla u priliku da podnese zahtjev za članstvo u EU, pokazuje stvaranje pozitivnog ambijenta vezanog za europski put i činjenicu da je Vijeće ministara vrlo naporno radilo na realizaciji projekata kojima smo pokazali da možemo biti kredibilni u ubrzavanju procesa integracija. Stoga su mnogi europski dužnosnici jasno konstatirali da se BiH vratila na europski put. Svi nivoi su pokazali da su snažno opredijeljeni da se pokrenu procesi europskih integracija", kazao je Zvizdić. 

On je na konferenciji za novinare u Sarajevu kazao kako su svi prethodni zastoji otklonjeni i kako BiH snažno ide ka EU.

„U lipnju prošle godine sam najavio da će BiH krajem 2015. ili početkom 2016. predati aplikaciju za članstvo što je okarakterizirano kao utopijska izjava. Sada su zastoji otklonjeni i snažno idemo ka EU. To je uostalom konstatirano i u izvještaju Europske komisije za BiH."

Zvizdić je naglasio da su tri ključna projekta u ovoj fazi europskih integracija ili uspješno završeni ili su pri kraju njihove realizacije. Tu predsjedatelj Vijeća ministara misli na reforsmku agendu, mehanizam koordinacije i prilagodbu SSP-a u vezi sa ulaskom Hrvatske u Europsku uniju.

„To su bila tri važna zadatka kako bi BiH mogla podnijeti kredibilni zahtjev. Ekonomska reformska agenda tretira šest važnih oblasti. U proteklom razdoblju od usvajanja reformske agende krajem srpnja prošle godine uradili smo više od 50 posto posla. Što znači da smo za jednu osminu vremena prešli pola puta našeg akcijskog plana vezanog za agendu. Zadali smo rok od 48 mjeseci, a za svega šest smo uradili mnogo toga. Relizirali smo sve strategije koje su bile predviđene akcijskim planom. Ostala je još jedna, a to je strategija upravljanja dugom. Od ukupne 33 mjere predviđene akcijskim planom, realizirano ih je 17", objasnio je Zvizdić svoj optimizam vezan za bh. aplikaciju.

Mehanizam koordinacije, koji je po njemu jedan od najvažnijih u ovoj fazi europskog puta, usvojen je 26. siječnja na sjednici Vijeća ministara. Sa tekstom mehanizma koordinacije desetak dana ranije upoznati su i entitetski premijeri.

„U razgovoru sa entitetskim premijerima nisam mogao primijetiti bilo kakav otpor prema mehanizmu koordinacije. Na njemu smo radili vrlo vrijedno kako bi došli do adekvatnog teksta mehanizma koordinacije koji potpuno odgovara ustavnom uređenju BiH i koji će omogućiti formiranja tijela unutar BiH i zajedničkih sa Europskom unijom preko kojih ćemo realizirati naše obaveze", rekao je Zvizdić.

Mehanizam koordinacije ima tri bitna načela. Prvo je poštivanje ustava i nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH, zatim efikasnost i odgovornost svih nivoa vlasti za pravovremenu provedbu sporazuma na putu europskih integracija i na kraju potpuna usklađenost mehanizma koordinacija sa sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Nastavak pregovora u smislu prilagodbe SSP-a sa Hrvatskom očekuje se 16. veljače, dan nakon podnošenja aplikacije. Zvizdić od bh. pregovarača očekuje da zaštite interese domaće poljoprivrede, koliko je to moguće istovremeno ispunjavajući uvjete postavljenje od Europske unije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?