poljoprivredna struka

Vrijedni oraški srednjoškolci po jednom plasteniku zasadili su oko 1500 sadnica zelene salate

21.03.2019.
u 10:00

Srednja strukovna škola u Orašju za isticanje je po modernom pristupu edukaciji učenika s ozbiljnim pristupom, ne samo teoriji, već i praksi bez koje teorija u strukovnim zanimanjima ostaje samo mrtvo slovo na papiru. Uspješnim projektom edukacije za CNC operatera pokazali su se doraslim odgovoriti na zahtjeve gospodarstva Posavske županije, a potvrđuju to već nekoliko godina novim pristupom organizacije praktične nastave smjera poljoprivrednog tehničara koju izvode na terenu.

Važan izlazak na teren

Zaintrigirao nas je prekrasan prizor u blizini škole. Učenici s osmjehom i razigranom mladošću obnavljaju plastenike, sade biljke i praktično usvajaju, ne samo znanja, već i ljubav prema svome budućem usmjerenju. Stručno i profesionalno vođenje škole i tri profesorice koje rade s učenicima zaokružuju cijeli proces. Profesoricu poljoprivredne skupine predmeta Goranu Blažanović, aktivnog i u projektu Iuvenes Fructus u Kornici gdje svoje znanje prenosi mladima koji će krenuti put osnivanja vlastitih biznisa u poljoprivredi, zatekli smo u radu s učenicima. - Smatram kako je za učenike poljoprivredne struke važna teorija, ali itekako je važno da oni izađu na teren i prate što se događa s biljkom u svim fazama njezina rasta, uz niz drugih poslova koje moraju uraditi. Sada ovdje vidite prelijepe plastenike koje moramo urediti, no na početku u školi smo krenuli od pokusnih parcela i sadili razne kulture kako bi učenici praktički vidjeli cijeli proces. Podigli smo najprije jedan plastenik od oko 100 metara četvornih pa smo ozbiljnije krenuli s određenim kulturama koje smo uzgajali, a onda smo proširili proizvodnju na četiri plastenika po 200 kvadrata. Dva su trenutačno u rekonstrukciji i to, također, rade učenici, a dva su u funkciji. Naglasak je na proizvodnji povrtlarskih kultura, objašnjava prof. Blažanović. Ravnatelj škole Ilija Damjanović podupire takav rad ističući važnost pristupa praktičnoj nastavi u kojoj će učenici naučena teorijska znanja spajati na najbolji način s teorijom.

Aktivno se uključili

Iza odlično organizirane praktične nastave u poljoprivredi stoji dobra volja, želja da nastoje djeci osigurati što kvalitetniju praksu koja će biti konkretna i davati najbolje rezultate. - Kada učenik vidi kako se priprema zemljište za sadnju, kako se primjenjuju odgovarajuće mjere njege za kulture, uživo demonstriramo sadnju pa se i oni aktivno uključe, pokažemo uživo bolesti i štetnike, što sve inače prođu kroz teoriju, sve ostaje naučeno za život i odličan temelj za njihovu struku poljoprivrednog tehničara, inače njihova četverogodišnjeg školovanja u Srednjoj strukovnoj školi u Orašju - kaže prof. Blažanović. Oraški srednjoškolci su po jednom plasteniku zasadili oko 1500 sadnica zelene salate. Sve ima i praktičan karakter jer sredstva ulažu u obnavljanje proizvodnje povrtlarskih i kultura, voćaka i cvijeća, kao i za pomoć za stručne ekskurzije kako bi pokrili proizvodnje koje nemaju u školi.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije