U Istanbulu predstavljene i Vinske ceste Hercegovine

Vrhunska vina i mliječni proizvoda iz BiH pronalaze put do tržišta Turske

17.11.2021.
u 14:53

Analizom tržišta Republike Turske, Vanjskotrgovinska komora BiH došla je do saznanja da u ovoj zemlji itekako ima prostora za izvoz i plasman kvalitetni vina i mliječnih proizvoda iz BiH. Prvi korak ka izvozu napravljen je ovih dana, predstavljanjem bh. potencijala u proizvodnji vina i mliječnih proizvoda u Istanbulu u Hotelu Conrad.

Predstavljanje mliječne indsustrije i vina proizvedenih u BiH okupilo je predstavnike brojnih bosanskohercegovačkih tvrtki kao i uvoznike i distributere mliječnih proizvoda i vina u Turskoj, predstavnike maloprodajnih lanaca i različitih udruženja i gospodarskih komora iz Republike Turske.

Dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH dr.sc. Vjekoslav Vuković iskoristio je promociju i za predstavljanje projekta Vinske ceste Hercegovine- put ka tržištu. „Hercegovački vinari žele biti prepoznatljivi po Žilavki i Blatini, svojim jedinstvenim sortama grožđa, te predstaviti svoja vina, hranu, prirodu i kulturu na međunarodnoj sceni. Vanjskotrgovinska komora je tu da ih podrži u
njihovoj namjeri“, kaže Vuković. Obraćajući se okupljenima na promociji vina i mliječnih proizvoda u Istabnulu, dopredsjednik VTK BiH predstavnio je i aktivnosti te aktualne projekte ove institucije.

Uručio je i zahvalnicu Uniji gospodarskih komora Turske (TOBB) zbog dugodišnje uspješne suradnje i partnerstva s VTK BiH koja je naglašava, rezultirala jačanjem ekonomske suradnje i povećanjem obima vanjskotrgovinske razmjene između BiH i Turske. Potencijala za dodatno jačanje gospodarske suradnje ima na brojnim poljima, posebno kad je pitanju jačanje izvoza iz BiH na trđište Turske. Vina i mliječni proizvodi svojom iznimnom kvalitetom , uvjereni su u VTK BiH, mogli bi otvoriti
prostor za izvoz i drugih bh. proizvoda na tržište Turske. „Vjerujemo da će uspješna prezentacija vina i sira otvoriti nove mogućnosti predstavljanja i drugih sektora, odnosno bosanskohercegovačkih proizvoda i usluga koji mogu naći svoje mjesto na turskom tržištu, posebno uzimajući u obzir dugogodišnje prijateljske odnose između BiH i Republike Turske“, kaže Vuković te naglašava kako VTK
nastavlja s aktivnostima čiji je cilj promocija izvoznih potencijala i povećanja pokazatelja vanjskotrgovinske razmjene u korist naše zemlje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije