”slučaj Boksit”

Vrhovni sud FBiH potvrdio je presudu Županijskog suda u Širokom Brijegu te konačno oslobodio svih 17 optuženih u ”slučaju Boksit”

defs
03.04.2017.
u 13:24

Vrhovni sud FBiH potvrdio je presudu Županijskog suda u Širokom Brijegu te konačno oslobodio svih 17 optuženih u ”slučaju Boksit”.

- Obrana je cijelo vrijeme govorila kako ”nema govora o počinjenom kaznenom djelu, jer iskopavanja rude je bilo, no isključivo na osnovu valjanih ugovora između osoba koje su vršile iskop i rudnika, a sve uz suglasnost Vlade Zapadnohercegovačke županije, inače vlasnik tvrtke Rudnici boksita - naveo je Ivan Brekalo iz Širokog Brijega, odvjetnik devetorice u ovom slučaju, što je po njihovoj brojnosti svojevrsni kuriozitet u međunarodnoj pravosudnoj praksi. 

Podsjetimo, Tužiteljstvo ŽZH u predmetu ‘Zlouporaba položaja i teška krađa’ teretilo je bivše direktore „Rudnika boksita“ Posušje Jeronima Marića i Maria Oreča, te „Rudnika boksita“ Široki Brijeg Ivana Mikulića i Zorana Rezića, da su u periodu od 2006. do 2010. da su nezakonitim ugovorima sklapanim s posuškim fizičkim i pravnim osobama, oštetili ova javna poduzeća za preko dva milijuna KM. U ovom predmetu optuženo je bilo još 12 osoba, većinom vlasnika i direktora posuških firmi koje se teretilo za djela teške krađe, a radilo se o Miji Širiću, Stojanu Petroviću, Žarku Ivankoviću, Ivanu Bešliću, Kreši Galiću, Tomislavu Vrnjkoviću, Ljubi Dragoji, Miljenku Protrku, Petru Bešliću, Milanu Čamberu i Damiru Ćuku 

Naime, oni su, prema sada već odbačenoj optužnici, vršili nelegalnu eksploataciju boksita na području općina Posušje i Široki Brijeg, koji su potom izravno ili posredstvom posuškog i širokobriješkog rudnika prodavali zvorničkim tvrtkama TG „Birač“ i „Alumina“, čime su sebi pribavili protupravnu imovinsku korist od preko 1,5 milijuna KM. U ovom predmetu zbog nesavjesnog rada teretio se bio i Željko Knezović, inspektor Uprave za inspekcijske poslove ŽZH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije