odžački poduzetnik

Vratio se iz Švicarske, sad pomaže diljem BiH

22.02.2022.
u 18:01

Gospodarstvenik iz Osječka u općini Odžak Božo Benić donira školama, obiteljima, nagrađuje izvrsne učenike

Posavski gospodarstvenici odavno su prešli lokalno u svojoj humanosti jer poduzetnički duh nema granica, kaže nam odžački poduzetnik iz Osječka Božo Benić, inače švicarski povratnik koji se kao informatički poduzetnik nakon 30-ak godina rada u toj državi vratio u neizvjesnost bh. svakodnevice, piše Večernji list BiH.

Usavršavanje i napredovanje

Nastavlja se baviti informatikom (suvlasnik je informatičke tvrtke Eurocompany) i pomjera granice informatičkog znanja instalirajući tzv. pametne učionice ne samo u Posavskoj županiji već i diljem BiH. Ovih dana to je učinio i u OŠ u Domaljevcu. Donirao je komplete računala ne samo u svojoj županiji, već i u susjednoj općini Šamac (RS) gdje je stekao srednjoškolska znanja. SŠC-u u Šamcu prije nekoliko godina donirao je informatičku učionicu, a ovog puta komplete računala za dvije darovite učenice škole: Vesna Mišikić odlična je učenica i pjesnikinja, a Jovana Todorović krenut će putem programiranja. Učenice nisu skrivale radost zbog donacije i, kažu, bit će im to poticaj za još bolje rezultate. - Drago mi je da oprema služi svojoj osnovnoj svrsi, stjecanju informatičkih znanja. Informatička radionica koju sam donirao još radi besprijekorno, a ovoga puta fokus mi je bio na najboljim učenicima kojima će dobro doći tehnika da idu i korak dalje u usavršavanju i napredovanju - kaže Benić. I ravnateljica škole Smilja Nišić ističe kako je to lijep primjer nagrađivanja mladih za njihovu predanost radu i konkretno pokazivanje da se svaki rad i zalaganje isplate. Benić je u šamačkoj općini svojedobno obradovao i dvije obitelji s četvero djece, a nije zaboravio ni općinu Orašje, pa su računala dobili i daroviti srednjoškolac i dječak s posebnim potrebama. Prije više od četiri godine Božo se sa suprugom Slavicom vratio svome Osječku i, oboje nam kažu, nisu se pokajali jer u rodnom kraju ipak je najljepše.

- Duša je nekako potpunija, osjećaj je neusporediv kada si svoj na svome. Ponekad nedostaje ona zapadnjačka disciplina i besprijekorno institucionalno funkcioniranje. Ipak, magična privlačnost Posavine nadjača sve, prijateljstva, druženja, korijeni i zato se nimalo ne kajemo zbog takve odluke - tvrde Benići. Njihove dvije kćeri Marina i Katarina imaju svoje živote na Zapadu, no ipak često zovu Posavine ne mogu odoljeti, osobito jer je stigao i mlađi naraštaj. Benić ne propušta priliku i uputiti na jedan, po njemu, nedovoljno iskorišteni potencijal Posavine - turizam. - Toliko ljepote ima u ove tri posavske općine, eko i prirodnih potencijala, rijeka, bara, zaštićenih zona prirode, a tu su i gastroponuda i ugostiteljstvo. Ako se tomu dodaju prirodne ljepote Kadra, pa povijesna težina naših samostana u Tolisi i na Plehanu, priča ima itekako odlične temelje. Sve bi to mogla uvezati u prekrasnu turističku priču biciklistička staza od Orašja preko Domaljevca do Odžaka, primjerice, preko nasipa, kao što to već odavno čine u Slavoniji - kaže Benić. Granični prijelaz u Svilaju tu priču samo naglašava jer to je, kaže, prozor prema Europi.

Odrekao se naknade

I političkim djelovanjem Benić je želio napraviti pomake javnim obećanjem da bi se odrekao zastupničke plaće u korist jednog studenta. Zastupnički mandat u PŽ-u nije osvojio, ali ostao je dosljedan opredjeljenja i odrekao se naknade za rad u skupštinskom klubu u korist jedne višečlane obitelji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije