Javni bilježnici Federacije BiH

Vraćanjem na staro profitirat će nadripisari

dfsf
22.06.2016.
u 11:00

Predsjednica Upravnog odbora Notarske komore Federacije BiH Anica Nakić kazala je za Fenu da je nesporna činjenica da se presuda Ustavnog suda FBiH, kojom su određeni članovi Zakona o notarima proglašeni neustavnima, mora implementirati i da kao takva obvezuje i zakonodavca da napravi određene promjene, ali trenutačno se ne može govoriti o tome kakve će te promjene biti.

Velika važnost

Očuvanje notarskog sustava od velike je važnosti, kaže Nakić, jer ranije ove poslove nisu radili odvjetnici, koji također nude razinu pravne sigurnosti. Naime, prema statističkim podacima kojima raspolaže, 16 posto pravnih poslova vezanih za promet nekretnina, prije donošenja Zakona o notarima, radili su odvjetnici, a sve drugo su radili nadripisari.

- Stoga bi velika šteta bila da se BiH vrati na takav sustav. To bi se posebno odrazilo na građane, ali i na državu, jer će ostati bez značajnih prihoda koje je ubirala na osnovi notarijata, bez značajne kontrole pranja novca i zaštite od terorizma jer notari prikazuju sve pravne poslove koji bi mogli ukazivati na problem u toj sferi - stav je predsjednice UO-a Anice Nakić.

Članica Notarske komore Federacije BiH i notarka Vesna Softić istaknula je za Fenu da se s ovom presudom u praksi zapravo ništa nije promijenilo s obzirom na to da postoje određeni zakoni na osnovi kojih su notari i dalje ovlašteni raditi ono što su do sada radili. - Ipak, treba analizirati je li potrebno raditi neke izmjene, treba li taj sustav liberalizirati u pojedinim oblastima, kao i je li potrebno da to u nekim oblastima isključivo bude notarska forma ili je moguća i blaža forma - istaknula je Softić, naglašavajući da je u cijelom ovom procesu najvažnija pravna sigurnost građana.

Korak unatrag

Ocijenila je da bi korak unatrag bio kada bi se samo implementirala ova odluka Ustavnog suda jer blaža pravna forma ne može jamčiti pravnu sigurnost, ali ni postići sve ono što se kroz notarske forme do sada postiglo.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije