Žena godinama proživljavaju pakao

Vraćaju se paklu nasilja u obitelji da ne završe na ulici i da im djeca ne bi gladovala

11.03.2017.
u 09:00

Nasilje nad ženama u BiH u brojnim slučajevima posljedica je siromaštva i socijalne isključenosti, što je i osnovni razlog zbog kojeg žene žrtve nasilja ostaju u nasilnoj zajednici. U brojnim slučajevima žrtve nasilja su na početku veze prekinule započeto školovanje ili čak pod nagovorom svojih partnera prekinule radni odnos.

Slične priče

Za žene žrtve nasilja najvažnije je zaposlenje, jer osim što je preduvjet materijalne sigurnosti, ono omogućava ženama normalan život te da vrate samopouzdanje i snagu boriti se za svoja prava. Međutim, u zemlji s pola milijuna nezaposlenih do posla nije lako doći ni mladima koji su tek završili fakultete, koji su neopterećeni i bez psihičkih trauma, a da ne govorimo kako je posao pronaći ženi s, recimo, tek srednjom školom ili samohranoj majci koja je godinama trpjela nasilje, što je ostavilo posljedice.

Upravo nemogućnost zaposlenja jedan je od najčešćih razloga zbog kojih žene ostaju živjeti uz nasilnog muža. “Sad mi je gore nego ikad, ali ne mogu s djecom na ulicu”, rekla je preplašena žena u povjerenju aktivistkinji iz sigurne kuće s kojom je ostala u kontaktu, prenosi EuroBlic. Godinama je trpjela udarce i poniženja.

Kad se konačno odvažila s dvoje djece napustiti nasilnika, utočište je našla u sigurnoj kući, ali tu je mogla ostati samo nekoliko mjeseci. Svi pokušaji da se zaposli i djeci osigura makar i najnužnije uvjete za preživljavanje, propali su. Vratila se nasilniku, nadajući se da se on “promijenio i opametio”, ali prvu pljusku i prvu psovku nije dugo čekala.

I 30-godišnja žena iz okoline Bijeljine nakon tri mjeseca boravka u sigurnoj kući vratila se nasilniku. Kad je došla u sklonište, bila je sva u modricama i zbog traume hipnotizirana lijekovima za smirenje. Čim se malo oporavila, aktivistkinje su s njom krenule u potragu za poslom i prikupile su pet odbijenica. Nitko joj nije pružio priliku živjeti dostojanstveno od svog rada, a majka joj je poručila: “Ili se zaposli ili se vrati mužu, ja te ne mogu hraniti”.

“Bojim ga se, kad popije, ne zna što radi, a prvi put me udario nakon 15 dana braka, skoro me ubio. Ali, nadam se da me voli i da više neće piti, a kad ne pije, dobar je”, ispričala je ova žena.

Nada da će se promijeniti

Ali, prevarila se. Nakon godinu dana maltretiranje se ponovilo i iz dana u dan sve je gore. Broj žena koje trpe nasilje u stalnom je porastu.

Još uvijek u BiH nije rijetkost čuti izjave poput: “Sama je tražila” ili “Zaslužila je”. Živimo u društvu u kojem je još uvijek potrebno objašnjavati da je nasilje nad ženama apsolutno neprihvatljivo i da se treba najstrože kažnjavati. Još uvijek postoji uvjerenje da je nasilje nad ženama odgojna mjera.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?