IZVJEŠĆA

Vozni park, vrijedan 25 milijuna KM, vlasti BiH loše ili nikako ne nadziru

audi a8
Foto: Audi
14.03.2014.
u 09:11

I dalje Ured za reviziju rada državnih institucija smatra kako vlasti neprimjereno upravljaju službenim voznim parkom bez jedinstvenih i jasnih kriterija, zbog čega se svake godine nepotrebno rasipaju milijuni maraka iz državnog proračuna

Oko 1,5 milijuna maraka državne institucije potrošile su manje na kupovini i održavanje golemog voznog parka. No, spomenuta ušteda nije rezultirala povoljnim revizijskim izvješćem kad je u pitanju upravljenje voznim parkom, prodaja i nabava službenih vozila u državnim institucijama.

Prodaja službenih vozila

I dalje Ured za reviziju rada državnih institucija smatra kako vlasti neprimjereno upravljaju službenim voznim parkom bez jedinstvenih i jasnih kriterija, zbog čega se svake godine nepotrebno rasipaju milijuni maraka iz državnog proračuna. Od 149 vozila u vlasništvu 67 državnih institucija koja su trebala biti prodana zbog visokih troškova održavanja, prošle godine do listopada mjeseca je prodano njih svega 39. S druge strane, kupljeno je za tri državne institucije u istom razdoblju 14 novih vozila. Ured za reviziju smatra da vlasti u BiH loše vode evidenciju o potrošenom gorivu, prijeđenim kilometrima. Ne postoji dobar nadzor nad upotrebom službenih vozila tijekom 24 sata. Na razini države nema jedinstveni pravilnik koji bi omogućio efikasno raspolaganje voznim parkom. U nedostatku jedinstvenog svaka institucija je posebno sastavila svoj interni pravilnik, ali je u većini slučajeva loš, površan, nedorečen... Već godinama se u Parlamentarnoj skupštini BiH potencira pitanje sastavljanja posebnog pravilnika o uvjetima korištenja vozila iz službenog parka, ali takva odluka još nije usvojena. Izvještavanje o efikasnosti i ekonomičnosti upravljanja službenim vozilima ne postoji. “O tome se raspravlja tek sporadično, uz neka druga izvješća, a zaključci koji se donose najčešće su deklarativne prirode i od institucija ne zahtijevaju mjerljive rezultate”, stoji u zaključku Ureda za reviziju rada institucija BiH. Parlamentarna skupština BiH je više puta od Vijeća ministara tražila da se donese jedinstveni pravilnik i procedura za nabavu i upravljenje voznim parkom, ali nikada taj zahtjev iz nepoznatih razloga nije formaliziran.

Nadzor voznog parka

Nadzor i kontrola korištenja službenih vozila nije na zadovoljavajućoj razini, kako u okviru institucija, tako i od Ministarstva financija i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Ne vrši se redovita ili povremena analiza stanja i iskorištenosti voznog parka. Određeno izvještavanje o vozilima prisutno je tek u posljednje vrijeme, i to na zahtjev nadležnih institucija. Pokušaj da se oblast uredi kroz institucije izvršne vlasti nije dao očekivane rezultate. Vozni park institucija Bosne i Hercegovine čini 3549 vozila vrijednosti oko 25 milijuna KM. U 2011. institucije su za vozni park utrošile oko 18,5 milijuna konvertibilnih maraka - na nabave novih vozila, registraciju i osiguranje, gorivo, održavanje, pranje i parkiranje. Osim ovih troškova, tu su troškovi naknade prijevoza na posao i s posla, korištenje privatnih vozila u službene svrhe, rent-a-cara i taksija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?