Mnogi ne znaju

Vozači pri registraciji vozila dobivaju i niz besplatnih usluga, pa i vučne službe

01.07.2023.
u 19:43

Kada se registrira vozilo na području Federacije BiH, uz cestarine, porez, osiguranje, zeleni karton, razne pristojbe, tehnički pregled, naljepnice, plaća se i 8 KM za pomoć na cesti. Mnogi ne znaju prava...

Mnogi vozači u BiH nisu upoznati s činjenicom da prilikom svake registracije vozila dobivaju određen broj besplatnih usluga, od kojih neke uključuju i popravak vozila, kao i besplatan prijevoz vozila u kvaru do servisa, piše Večernji list BiH.

Treba pozvati broj

Vozači u slučaju nesreće ili kvara zbog neinformiranosti često plaćaju usluge prijevoza vozila privatnim službama po visokim cijenama, a tu uslugu mogu dobiti besplatno od autoklubova u BiH. Autoklubovi BiHAMK u FBiH i AMS u RS udruge su građana s prenesenim javnim ovlastima koje pružaju građanima određene besplatne usluge. Inače, prilikom registracije vozila na području Federacije BiH, uz cestarine, porez, osiguranje, zeleni karton, razne pristojbe, tehnički pregled, naljepnice, plaća se i osam konvertibilnih maraka za pomoć na cesti. Riječ je o iznosu koji se uplaćuje na račun Javnog poduzeća Ceste Federacije BiH koje izvršenje navedenih usluga plaća BiHAMK-u.

Naime, Bosanskohercegovački auto-moto klub, u skladu s ugovorom s Javnim poduzećem Ceste Federacije Bosne i Hercegovine, obvezan je svim motoriziranim građanima koji posjeduju vozilo registrirano u Federaciji BiH pružiti maksimalno tri usluge pomoći na javnim cestama tijekom jedne godine.

Kako se navodi na službenoj stranici BiHAMK-a, besplatne usluge pomoći na cesti mogu se dobiti pozivom na broj 1282 ili (033) 282-100 i podrazumijevaju: informacije o stanju i prohodnosti cesta i uvjetima za vožnju u Bosni i Hercegovini, zatim dvije tehničke usluge pomoći na cesti u cilju osposobljavanja vozila za nastavak putovanja (usluge popravka manjeg kvara na vozilu), a najviše jednu tijekom mjeseca te, ako se utvrdi da se kvar ne može otkloniti na cesti, jednu uslugu prijevoza vozila najveće dopuštene mase do 3,5 t do baze SPI ili najbliže registrirane servisne radionice za popravak vozila ili do odgovarajućeg parkirališta po zahtjevu/želji vlasnika na udaljenost od maksimalno 10 kilometara. - Vozilima koja se nalaze u kvaru na privatnim prostorima i prostorima za mirovanje mogu se pružiti besplatne usluge popravka vozila na licu mjesta u cilju stavljanja vozila u mobilno stanje, s tim da će prednost imati vozila koja trebaju pomoć na cesti, ali nemaju pravo na besplatne usluge prijevoza jer ne ometaju promet za druga vozila i sudionike u prometu.

Intervencije i zone

U slučaju značajnog povećanja poziva za pomoć na cesti prednost će imati oni koji traže intervenciju na cesti višeg ranga u odnosu na javnu cestu nižeg ranga - objasnili su iz BiHAMK-a.

Kako navode na svojoj službenoj stranici, prostorni obuhvat zone odgovornosti BiHAMK-a je područje sljedećih gradova i općina: Bihać, Cazin, Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac, Ključ, Sanski Most, Velika Kladuša, Bužim; Tuzla, Kladanj, Banovići, Živinice, Kalesija, Sapna, Teočak, Čelić, Srebrenik, Gračanica, Lukavac; Doboj Istok, Olovo, Zenica, Kakanj, Zavidovići, Žepče, Maglaj, Tešanj, Usora, Doboj Jug; Goražde, Prača, Ustikolina; Bugojno, Gornji Vakuf/Uskoplje, Donji Vakuf, Travnik, Novi Travnik; Konjic, Mostar, Jablanica, Prozor/Rama; Stari Grad - Sarajevo, Centar - Sarajevo, Novo Sarajevo, Novi Grad - Sarajevo, Ilidža, Vogošća, Hadžići, Trnovo, Ilijaš, Visoko, Breza, Vareš.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije