Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Vozače u BiH kažnjavaju i zbog prespore vožnje, kazne do 150 KM

16. veljače 2020. u 19:00 0 komentara 596 prikaza
policija promet

Dok najčešće govorimo o prometnim prekršajima zbog prekoračenja dozvoljene brzine kretanja vozila, desetine vozača u našoj zemlji svake godine kažnjavaju se i zbog, ni manje ni više, nego prespore vožnje.

Iz nekoliko Ministarstava unutarnjih poslova u BiH Klix.ba doznaje da su policajci prošle godine kaznili tek nekoliko vozača zbog spore vožnje. Najveći broj, ukupno deset vozača, kažnjeno je na području Sarajevske županije.

U Zeničko-dobojskoj županiji nije bilo slučajeva sankcioniranja vozača zbog spore vožnje, dok je u Unsko-sanskoj županiji zabilježeno nekoliko slučajeva.

"Vrlo rijetki su slučajevi kažnjavanja zbog spore vožnje iako možemo reći da ima vozača u prometu koji upravljaju vozilom ispod minimalne dozvoljene brzine kretanja vozila", rekao je glasnogovornik MUP-a USŽ Ale Šiljdedić.

Iz MUP-a Srednjobosanske županije također govore kako nisu česti slučajevi kažnjavanja vozača zbog spore vožnje.

"Sigurno je da moramo uraditi nešto i u takvim slučajevima. Treba potencirati da se zavedu pojačane akcije i kada je riječ i o takvim vozačima, a posebno u gradskim područjima, ali i na otvorenim cestama", kazao je Hasan Hodžić, glasnogovornik MUP-a SBŽ.

Prema Zakonu o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH, vozač ne smije smanjiti brzinu kretanja vozila do te mjere da njegovo vozilo predstavlja smetnju normalnom odvijanju prometa.

Kazna za ovaj prekršaj iznosi 30 KM, ali u slučaju da je ovim prekršajem izazvana ili prouzročena prometna nesreća, počinitelj će se kazniti novčanom kaznom u iznosu od 50 do 150 KM te će se vozaču odrediti jedan kazneni bod, propisano je zakonom.

Za izazivanje prometne nesreće sbog spore vožnje, vozaču može biti izrečena i zabrana upravljanja vozilom u trajanju do dva mjeseca.

U slučajevima prespore vožnje najčešće poteškoće u prometu nastaju na magistralnim putevima. U takvim situacijama vozila koja se zaredaju iza sporog vozila masovno se prebacuju u lijevu traku, pokušavajući preteći sporo vozilo.

Međutim, a obzirom da je teško procijeniti brzinu vozila koje dolazi iz suprotnog smjera, u ovakvim situacijama često dolazi do prometnih nesreća, pa čak i lančanih sudara.

Na europskim putevima daleko je češće kažnjavanje vozača koji sporom vožnjom ugrožavaju druge sudionike u prometu. 

Primjerice, Belgija je do prije nekoliko godina kaznila čak 640 vozača koji su autoputevima vozili ispod ili oko 70 kilometara na sat ili su se na drugim putevima kretali brzinama nižim od propisanih. Spore vozače u SAD-u očekuje kazna i do 500 dolara.

S druge strane, do prije nekoliko mjeseci Odjel za promet u Velikoj Britaniji otkrio je da se povećava broj poginulih i ozbiljno ozlijeđenih u sudarima na njihovim cestama koje prouzroče vozači koji voze presporo. Kako kažu iz Odjela, predefanzivan stil vožnje u prometu dovodi do pogrešnih procjena i reakcija ostalih vozača.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.