Naslovnica Vijesti

Volite tijekom dana malo "ubiti oko"? Može vam prijetiti ova bolest

Oni koji osjećaju potrebu za dnevnim snom, imaju više "tau" proteina koji su povezani s uništavanjem neurona u mozgu
11. siječnja 2019. u 16:50 0 komentara 386 prikaza

Stručnjaci učestalo upozoravaju koja je važnost kvalitetnog noćnog sna za cjelokupno zdravlje. Nije svejedno kada, kako i koliko spavate.  

Posljednje istraživanje otkrilo je i da popodnevni san može biti simptom povećanog rizika za razvijanje demencije u starijoj dobi, bolesti za koju nema lijeka. 

Oni koji osjećaju potrebu za dnevnim snom, imaju više "tau" proteina koji su povezani s uništavanjem neurona u mozgu, a što može uzrokovati demenciju, pokazalo je istraživanje. 

Osobe kod kojih je uočeno da imaju više takvih proteina, dulje su spavale tijekom noći i imale su potrebu za snom i tijekom dana, ali nisu imale kvalitetan san.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Science Translational Medicine sa zaključkom da osobe koje učestalo drijemaju tijekom dana imaju veći rizik od razvoja demencije. 

Slične rezultate dalo je i američko prošlogodišnje istraživanje koje je pokazalo da osobe koje spavaju tijekom dana imaju veću razinu amiloid beta proteina, druge vrste proteina koji radi "štetu" u mozgu, sivoj tvari stvarajući "čepove". 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.