BRANITELJI

Vojne mirovine bitće niže još 40 do 50 posto

Branitelji
Duško Mirković/ PIXSELL
12.11.2013.
u 09:06

Bivši vojnici na novom udaru aktualne vlasti

Brojne su negativne posljedice Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja obrambenooslobodilačkog rata FBiH od pravnih do ekonomskih jer sada od 10.000 vojnih umirovljenika iz Vojske FBiH njih 82 posto trenutačno ima mirovinu manju od 450 KM. Ovo je novinarima u Sarajevu kazao predsjednik Udruženja umirovljenika vojnih osiguranika FBiH Ismet Harbinja na jučer održanoj javnoj tribini o temi “Posljedice o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja obrambenooslobodilačkog rata”. Harbinja je istaknuo da su ovi vojni umirovljenici sada u zoni ekstremnog siromaštva, a naglasio je i da će u drugoj fazi primjene ovog zakona mirovine biti smanjene za još 40 do 50 posto.

Na javnoj tribini prisutni su upoznati i o podnesenoj žalbi Ustavnom sudu Federacije za ocjenu ustavnosti ovog zakona, a Harbinja se nada da će Ustavni sud donijeti odluku u njihovu korist. Predsjednik FBiH Živko Budimir je zajedno s 27 izaslanika Doma naroda FBiH podnio žalbu Ustavnom sudu FBiH za ocjenu ustavnosti zakona ukazujući na sve nedostatke ovog zakona. Predsjednik Generalskog zbora HVO-a Drago Dragičević smatra da je mirovina imovina te da su vlasti ovaj put napale na imovinu, a oni će se od toga braniti tako što će tražiti da se poštuju Ustav i zakoni. Predsjednik Udruženja generala BiH Hajrudin Grabovica ističe da je zakon diskriminirajući jer su ratni vojni invalidi podijeljeni u dvije skupine te tako jedni imaju, a drugi nemaju pravo na mirovinu, a slično je i s demobiliziranim borcima što vodi podjeli unutar braniteljske populacije.

- Zalažemo se da se uvede braniteljski dodatak za svakoga tko je branio BiH, a mirovina je pravo stečeno iz radnog odnosa - naglasio je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije