Prestankom oborina u gradovima i općinama USŽ situacija se smiruje

Vodostaj Une i Sane i njezinih pritoka postupno opada, proglašeno stanje prirodne nesreće, zbrajaju se štete…

13.12.2022.
u 09:30

Prestankom oborina u gradovima i općinama Unsko-sanske županije stanje se postupno stabilizira. Rijeke Korana i Mutnica poplavile su poljoprivredna zemljišta u Cazinu ali puno više problema prouzročili su bujični potoci i pristupni kanali koji nisu mogli primiti goleme količine vode, piše Večernji list BiH. Svaki puta  kad su jače padaline, naselja Tržac i Tržačka Raštela suočavaju se s poplavama pa je tako bilo i tijekom ovoga vikenda. Otežan je bio promet na regionalnim i magistralnim cestama a poplavljeno je i nekoliko stambenih objekata. U Sanskom Mostu rijeke, rječice i potoci vratili su se u svoja korita. 

Nadležni moraju snimiti stanje i utvrditi štetu

Nadležni sada moraju snimiti stanje i utvrditi štetu koje su prouzročile poplave. Štete su goleme i na objektima, poljoprivrednim zemljištima i gospodarskim poduzećima. Sanski Most je jedna od tri krajiške općine u kojoj je proglašeno stanje elementarne nepogode. – Kritično je bilo od Sanskoga Mosta do Lušci Palanke, dakako, uključujući i Stari Majdan i Novo naselje. Sva ta područja su bila vrlo kritična. Negdje manje, negdje više ali u svakom slučaju su kritična. Posebno, uži dio grada u kojem je došlo do izlijevanja Blihe u Zdenu a Zdena se proširila u samo središte grada, kaže Said Ramić iz Oćinskoga stožera Civilne zaštite Sanski Most. Proteklih dana situacija je bila ozbiljna i na širem području Bužima. Prestankom padalina i Bužimljani su odahnuli jer su se vode povukle u svoja korita. Cestovni prilazi Bužimu bili su otežani ili u potpunosti prekinuti. Najgora situacija u Bosanskom Petrovcu bila je u subotu na nedjelju. -Poplavljeno je nekoliko stambenih objekata te jedan dio industrijske zone. U 24 sata u Bosanskom Petrovcu je palo 120 litara vode po četvornom metru što nije niti mjesečni prosjek u godini dana, kazao je Mahmut Jukić, načelnik Općine Bosanski Petrovac. Općinskoj u pomoć su pristigli pripadnici Županijske uprave Civilne zaštite prilikom ispumpavanja vode iz objekata. I u ostalim općinama stanje se stabiliziralo.

Stanje elementarne nepogode proglašeno u Sanskom Mostu, Bihaću i Bosanskoj Krupi

Zbog razmjera poplava i pričinjene materijalne štete u Bosanskoj Krupi je proglašeno stanje elementarne nepogode. Una i Krušnica uz mnoge pritoke i potoke poplavile su brojne stambene i pomoćne objekte. Goleme materijalne štete bilježe se već sad kada su pitanju gospodarski odnosno ugostiteljski objekti, a u nekoliko škola obustavljena je nastava. Bosanska Krupa je jedan dan bila odsječena od Bihaća, jer je magistralna cesta u Kostelima bila obustavljena za promet. Ono što ohrabruje je da vodostaj opada,no to ne znači puno onima koji su izgubili sve što su tijekom života izgradili. I za poduzetnika Safeta Bužimkića u Bosanskoj Krupi neprospavana je noć. Sve ono što je stjecao tijekom tri desetljeća rada voda je progutala za samo nekoliko sati. Štetu procjenjuje na oko 100.000 KM. – Jučer ujutro od tri sata smo počeli izvlačenje materijala u obliku praškastih proizvoda. Stotinjak paleta usio sam izvući a Boga mi stotinjak je ostalo u donjoj hali. U predstojećih sedam dana mislim da ću početi s radom a ko prođem sa sto tisuća minusa bit će dobro. A Bože moj, kaže Safet. Uz Bužimkića u poplavi je veće štete pretpio i jedan ugostiteljski objekt dok su brojna naselja uz Krušnicu i Unu poplavljena i odsječena od grada. Zbog toga mnoga djeca nisu bila u školskim klupama. Slučaj je to s Drugom osnovnom školom i njezinim područnim objektima na Pilani, Badiću i Ostružnici. Voda je zaprijetila i školi. Prodrala je u spremište za ogrjev ali su pelet i peći žurnom reakcijom spašene. Premda se voda povlači u korito, ravnateljica Daira Zjakić, strahuje za sigurnost učenika tako da neki niti u naredna dva dana neće na nastavu. – Djeca sreišnje škole, Ulica Zahum bb i djeca Pilane definitivno nisu sigurna u školskim dvorištima niti na putu do svojih škola a učenici područnih škola Veliki Badić i Ostružnica su nastavila pohađati nastavu, kaže Zjakić. Na nastavi iz istoga razloga nisu bili niti učenici Prve Osnovne škole. U Krupi su pod vodom Ade a Una je preplavila brojne mostiće dok je ostalima opasno zaprijetila. 

Krupljani ne pamte da je vodostaj Une ikad bio viši od sadašnjeg, 335 cm

Krupljani ne pamte da je razina rijeke ikad bila viša od sadašnje koja je dostigla 335 centimetara. Situaciju je dodatno ugrozio rast pritoka i potoka poglavito u Ljusini, Svetinji, Kajtezima i inim mjestima. Štete će sigurno znrajati i građani Bosanske Otoke čiji je veći dio pod vodom. O broju objekata i štetama još je rano govoriti, kaže Armin Halitović, gradonačelnik Bosanske Krupe, koji je na sjednici Stožera Civilne zaštite proglasio stanje prirodne nesreće. – Još uvijek ne možemo reći koliko točno imamo objekata pod vodom. Značajna je brojka. Štete ćemo moći sumirati tek onda kad se voda povuče. Ono što znamo su da gospodarska subjekta koji su pretrpjeli značajnu materijalnu štetu. Vjerojatno, ima i onih s manjom štetom ali ćemo o tomu moći govoriti kad se vodostaj povuče, kaže gradonačelnik Halitović. Pravo stanje na terenu tek će se ukazati kad se voda povuče, građani prijave a nadležne službe popišu nastale štete. Proglašenjem stanja prirodne nesreće Grad je aktivirao sredstva u te svrhe no ona neće biti dostatna. Za pomoć su se već obratili Vladi Unsko-sanske županije. – Već smo uputili zahtjev za jednokratnu pomoć koja će biti doznačena Gradu Bosanska Krupa, i naravno, kad sve završimo bit će zasigurno i veći procent obeštećenja naših građana koji su pretrpjeli štete, dodaje gradonačelnik Halitović. Svima kojima su ove poplave donijele glavobolju i trošak neka se naoružaju strpljenjem. Ono će im trebati da izdrže dugotrajnu birokratsku proceduru i prikupljanje silne dokumentacije, a prva adresa bit će im Gradska uprava. Premda je sada bitno da se voda povlači, ono što će uslijediti neće biti nimalo ohrabrujuće. Valja sanirati i popravljati a zima je na pragu.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?