Vodostaj rijeke Save u konstantnom porastu

19.03.2018.
u 10:03

Glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Majda Kovač kazala je Feni da je i pored padavina u tijeku protekle noći došlo do pada vodostaja na svim rijekama Unsko-sanske županije kao i postepenog povlačenja vode s poplavljenih područja, te su već neki lokalni putevi koji su bili pod vodom ponovo prohodni.

Posebno je značajan pad vodostaja zabilježen na rijekama Kladušnici i Mutnici, kao i pad vodostaja rijeke Sane u Sanskom Mostu za 54 centimetra od jučer.

Kovač navodi da su i na ostalim rijekama u FBiH vodostaji uglavnom u opadanju ili stagnaciji i rijeke su u okviru svojih korita.

Po njenim riječima, vodostaj rijeke Save je u konstantnom porastu. S obzirom na dostignute vodostaje u Bosanskom Brodu i Bosanskom Šamcu, Agencija za vodno područje rijeke Save donijela je rješenja o proglašenju početka izvanredne obrane od poplava na poplavnom području Odžačka Posavina, te redovne obrane od poplave na poplavnom području Srednja Posavina.

Shodno prognoziranim hidrometeorološkim prilikama na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH, očekuje dodatno povećanje vodostaja na ovom dijelu toka rijeke Save, o čemu su obavještene nadležne institucije kao i pravni subjekti zaduženi za provođenje mjera obrane od poplava.

Kovač kaže da su na poplavnom području rijeke Tihaljina-Mlade-Trebižat (TMT) i rijeke Vrioštice, općina Ljubuški, sukladno obavezama po Federalnom operativnom planu obrane od poplava, proglašene redovne mjere obrane od poplava na spomenutom poplavnom području.    

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije