Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Vodoinstalateri otkrili: Ovo nikad ne rade u svojim kućama, nemojte ni vi

Ako ste upravo ispekli meso i želite se riješiti masnoće, možete to učiniti na više načina. Ali, izlijevanje masnoće u sudoper definitivno nije među njima
27. veljače 2021. u 14:06 0 komentara 435 prikaza
Foto: ilustracija

Profesionalni vodoinstalateri su otkrili koje su to stvari koje kući nikada ne rade kako bi produžili život svojim cijevima.

Iako cijevi često uzimamo zdravo za gotovo, bez njih ne bismo imali tuševe ni vodokotliće u toaletu kao ni sredstva za pranje kućnog prilaza.

Ne bacaju maramice u wc

Iako možda na pakiranju vlažnih ili dječjih maramica stoji da ih možete baciti u wc, istina je da postoje samo dvije stvari koje nisu tečne i idu u šolju, a to su toaletni papir i naš izmet.

Sve ostalo, od ženskih uložaka do papirnatih ručnika, začepit će cijevi. Možda se to neće dogoditi odmah, ali u perspektivi sigurno hoće, pišu 24sata.hr.

Ne koriste opasne kemikalije

Ako rutinski ulijevate u odvode kupovni odčepljivač za cijevi, odmah prestanite. Oni nisu samo neučinkoviti, nego nagrizaju materijale – kaže Terry O’Shea, glavni vodoinstalater u tvrtki Roto – Rooter iz New Yorka.

Ne bacaju masnoće u odvod

Ako ste upravo ispekli meso i želite se riješiti masnoće, možete to učiniti na više načina. Ali, izlijevanje masnoće u sudoper definitivno nije među njima – ističe Mulder. Masnoća će se nataložiti po cijevima i na kraju dovesti do začepljenja odvoda.
U kanalizaciji se miješa s ostalim otpadnim materijalom poput vlažnih maramica koje tamo nisu ni trebale biti. To stvara nakupine materijala.

Ne bacaju baš sve u kuhinjski stroj za otpad

U američkim kućanstvima većina obiteljima ima ispod slivnika instaliran električni stroj za otpad. Njegov je zadatak samljeti ostatke hrane na čestice dovoljno sitne da mogu proći kroz cijevi bez da ih oštete ili začepe.

Unatoč nazivu, on nije zamišljen da u njega odlažete sav otpad. Komadići određene hrane i mlijeko su u redu, ali, komadi mesa, ljuske od jajeta, zrna kave i slična hrana ne bi trebali biti ondje. Zbog njih stroj previše radi i zagrijava se – kaže Mulder upozoravajući kako učestalost takve situacije neminovno vodi do kvarenja uređaja.

Ne odgađaju preventivno održavanje

Kao i s automobilima, sustav dovoda i odvodnje zahtijeva redovito održavanje.Vodoinstalateri znaju koliko je ono važno za domaćinstvo jer na taj načine sprječavaju veće kvarove, koroziju ili curenje.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.