Nove poplave u Federaciji

Voda ušla u stambene objekte

17.02.2016.
u 07:00

Obilne kišne oborine izazvale porast vodostaja i izlijevanje rijeka

Obilna kiša koja posljednjih dana pada izazvala je porast vodostaja rijeka i izlijevanje vode iz korita, piše Večernji list BiH. Naime, do izlijevanja vode iz korita rijeka došlo je u Unsko-sanskoj, Srednjobosanskoj i Sarajevskoj županiji. Vodostaji svih rijeka i potoka na području Hercegbosanske županije su povišeni i postoji opasnost od izlijevanja iz korita ako kiša nastavi padati.

Visok vodostaj Trebižata

Na području ZHŽ u općini Ljubuški uvedene su redovite mjere od poplava na vodotocima rijeka Tihaljina-Mlade-Trebižat. Vodostaj na mjernom mjestu Humac na rijeci Trebižat, jučer u 7 sati, iznosio je 303 cm, a redovita obrana od poplava provodi se kada razina dosegne 280 cm. Na području HNŽ-a na vodotoku Bune visina vodostaja izmjerena jučer u 7 sati iznosila je 266 cm (redovita obrana od poplava 265 cm). Na vodotoku Neretve visina vodostaja izmjerena jučer u 7.30 sati iznosila je 549 cm, dok je u ponedjeljak u 15 sati vodostaj bio 805 cm (redovita obrana od poplava je 850 cm). Vodostaj na vodotoku Krupe jučer je iznosio 210 cm, a Bregave - 90 cm. Na području Konjica, Neretva je u ponedjeljak došla gotovo do točke prelijevanja u gradu, a, na sreću, izlijevanje nije zabilježeno. “Trenutačno ne postoji opasnost od izlijevanja rijeka na području Jadranskog sliva’’, izjavio je za Fenu Željko Ostojić iz Agencije za vodno područje Jadranskog sliva, dodavši kako su vodostaji rijeka na području Hercegovine stabilizirajući.

Ljudski nemar

Za razliku od HNŽ-a i ZHŽ-a, situacija u drugim županijama je znatno lošija. Vodostaj rijeka na području SBŽ je u porastu. Vodostaji rijeka na području općine Bugojno su u porastu. Na području MZ Gračanica rijeka Vrbas se izlila iz svog korita i plavi okolna zemljišta u dužini od 350 m, od ušća Bunte do ušća rijeke Starače. Stambeni i drugi objekti tijekom jučerašnjeg dana nisu ugroženi. U općini Kiseljak došlo je do izlijevanja rijeka Lepenice i Fojnice na lokacijama Donje Žećevo, Potkaj i ušće rijeke Fojnice. Poplavljeno je poljoprivredno zemljište. Nabujala Lepenica u samom središtu Kiseljaka izgleda zastrašujuće i samo višegodišnji preventivni radovi, uključujući produbljivanje korita i izgradnju potpornih zidova, spriječili su poplave. No, ipak ljudski nemar i ovog je puta dao svoj doprinos te su nabujalom rijekom danima plutale i ogromne količine smeća. Zajedno s dijelovima drveća, nanosi smeća blokirali su protok nabujale Lepenice te su morali intervenirati i kiseljački vatrogasci. Nanosi drveća i smeća vrlo brzo su uklonjeni, a time i mogućnost plavljenja središta Kiseljaka.

Najgora situacija posljednja dva dana je na području USŽ gdje su se mnoge manje rijeke izlile te poplavile prometnice i pojedine stambene objekte. Prema posljednjim mjerenjima, u protekla 24 sata na području Bihaća palo je 35 mm po m2, a vodostaj Une dostigao je u središtu Bihaća do sada najveću izmjerenu visinu od 140 cm. Izlijevanje rijeka iz korita zabilježeno je na teritorijima općina Kulen Vakuf, Bosanska Krupa, Ključ, Cazin i Bužim.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije