NEIZVJESNA GODINA

Voćari očekuju ogromne štete zbog niskih temperatura: Imat ćemo visoke cijene i loš kvalitet

15.04.2020.
u 15:24

Voćari u Bosni i Hercegovini nakon naglog pada temperatura zraka očekuju ogromne štete na svojim voćnjacima, što će se u ionako neizvjesnom periodu zbog pandemije koronavirusa odraziti na proizvodnju i cijene. 

Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović izjavio je za Klix.ba da su od 1. travnja zabilježene jako niske jutarnje temperature širom BiH, poručivši da je voće u ovoj fazi najosjetljivije.

"Jutros su zabilježene temperature do minus pet stepeni. Trenutno ne možemo znati kolike štete možemo očekivati procentualno. Na pojedinim sortama smo imali čak do 80 posto štete", rekao je Dojčinović.

Napominje kako će voćari u Bosni i Hercegovini, ali i širom Europe, imati jako mali rod i da će ono što budu imali biti lošeg kvaliteta.

"Bit će jako visoke cijene, ali ni to nije najveći problem voćarima. Za berbu voća i ostale poslove treba dosta fizičke radne snage i bit će problem što će ljudi, uglavnom sezonski radnici, ostajati bez posla", kazao je on. 

Upozorio je kako ćemo ove godine jesti uvozno voće i voće lošeg kvaliteta.

"Sada vidimo što znači nedostatak naše robe na tržištu. Nema ništa bolje nego kad imamo svoju vlastitu proizvodnju. Stabilnija je cijena i bolji kvalitet... Imamo što imamo, ovo je zadesilo cijelu Europu", istaknuo je Dojčinović.

Predsjednik Udruge voćara Prijedora Mladen Marjanović izjavio je za Klix.ba da su se temperature u regiji Prijedora jutros kretale od nula do minus tri, što može napraviti ogromne štete.

"Tempereture ispod koje padaju ispod minus dva stupnja u ovom razdoblju mogu uništiti voće od 90 do 100 posto. Mi smo imali već 1. i 2. travnja izuzetno niske temperature koje su nanijele velike štete koje se kreću od 70 do 90 posto", istaknuo je Marjanović.

Navodi kako će voćari imati problem sa jagodom koja je u fazi cvjetanja i kako će imati velike štete proizvođači koji ih nisu na vrijeme pokrili agrofolijom.

"Definitivno će voćari sa ionako slabim priračunima imati probleme da prežive ovu godinu", zaključio je Mladen Marjanović.

Voćari se, kako kažu, sada oslanjaju na pomoć države.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?