anketa

VMBiH - Gotovo 70 posto građana u BiH podržava ulazak u EU

06.07.2017.
u 19:47

 Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je Informaciju Direkcije za europske integracije o rezultatima istraživanja javnog mnijenja „Stavovi građana o članstvu u Europskoj uniji i procesu integracija u Europsku uniju“ provedenog u ožujku i travnju 2017. godine.

Prema informaciji, 69,2 posto ispitanika podržava pristupanje Bosne i Hercegovine Europskoj uniji (EU), što je za 6,8 posto manje u odnosu na prethodnu godinu.

Stanovnici koji su za ulazak u EU kao razloge podržavanja najčešće spominju uređeniju državu i društvo (37,5 posto) i slobodu kretanja ljudi, roba i kapitala (24,1 posto).

Od 17,8 posto ispitanika koji bi glasali protiv ulaska u EU, njih 54,4 posto smatra da bi se troškovi života i poreza povećali, dok je 8,4 posto ispitanih protiv ulaska u EU zbog povećanja birokracije.     

Borba protiv korupcije i reforma javne uprave su najznačajnije reforme za bh. građane. Usklađivanje obrazovanja sa tržistem rada značajnije je u Federaciji BiH nego u Republici Srpskoj.

Direkcija za europske integracije ovo istraživanje provela je u razdoblju od 28. ožujka do 10. travnja 2017. godine putem CATI metode (personalni intervjui u telefonskoj anketi) na uzorku od 1.200 ispitanika u cijeloj BiH, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar bucalo
bucalo
02:31 07.07.2017.

Nisam znao da je Ercegovina 70 %bih🤔

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?