Usvajena Paneuropska deklaracija

Vlasti BiH trebaju pokazati da znaju kako uvesti zemlju u Euopsku uniju

Paneuropska unija BiH
28.05.2016.
u 19:05

Topić je uputio apel bh. političarima da država i društvo što je prije moguće postanu homogeni, naglašavajući koliko je važno da BiH bude uporna u traženju europskog puta

Usvajanjem Paneuropske deklaracije u Sarajevu je završena Međunarodna konferencija „Bosna i Hercegovina, Jugoistočna Europa, Europska unija: Izazovi integracija i regionalne suradnje u kontekstu globalizacije“. Fokus na ovoj konferenciji bio je na regiji Jugoistočne Europe jer je njen interes pridruživanje Europskoj uniji, pa su skupu prisustvovali članovi paneuropskih organizacija iz susjednih
zemalja, ali i iz Španjolske, Austrije, Mađarske, Slovenije, Njemačke, akreditirani veleposlanici u BiH, predstavnici bh. vlasti i međunarodne zajednice, političkih, vjerskih i akademskih institucija.

Tijekom prvog panela 27. svibnja pod nazivom „Europa nas očekuje“, predsjednik Paneuropske unije BiH Vanja Gavran je kazao da su osnovni motivi koje organizator naglašava već godinama na ovim konferencijama - da Bosna i Hercegovina nema drugog puta do europskog i da Europske unija treba nastaviti realizaciju njene najuspješnije politike, a to je politika proširenja. Uz zahvlanost europskim prijateljima koji su došli na konferenciju i njihovim velikim zalaganjima za BiH, naglasio je da tu volju i mogućnosti treba iskoristiti.

Samo na primjeru Hrvatske može se objasniti koliko su snažnu ulogu u pristupanju Europskoj uniji imali paneuropljani, ali i na primjeru mnogih drugih zemalja, dodao je. 

- Snažnija medijacija iz Europe, ali i konkretizacija procesa od bh. vlasti doveli su Bosnu i Hercegovinu do sadašnje faze integracije. Ali nitko se sada ne bi smio ulijeniti, već djelovati i snažnije uspostaviti mehanizme koordinacije bez kojih će ovaj proces biti usporen, što nikome nije u inetresu. Tempo se mora održavati i jedino je moguć ako veslači na brodu istom snagom i zamahom veslaju. Čim jedan veslač zabušava, brod usporava ili skreće s putanje - rekao je, između ostalog, Gavran.

Predsjednik Međunarodne Peneuropske unije Alain Terrenoire naglasio je da Europa proživaljava neke od najtežih trenutaka od uspostave Europske unije, ali i da Unija nestrpljivo očekuje pridruživanje Bosne i Hercegovine. Po njegovim riječima, to nije paradoks jer BiH ima kapacitet da postane primjer pošto njeni građani i pored teške prošlosti ipak znaju kako se može živjeti zajedno i pružiti ruku jedini drugima, a to Europljanima danas treba. 

- Zato vlasti Bosne i Hercegovine trebaju pokazati da znaju kako uvesti zemlju u Euopsku uniju koja mora biti proširena za sve zemlje jugoistočne Europe. Čekamo da postanu kandidati a ubrzo i članice Unije sa svim obvezama. Današnja Europska unija jeste pogođena problemima, među njima i opasnostima terorizma, ali moramo imati Europu koja će kontrolirati vanjske granice - rekao je Terrenoire.

Član Predsjedništva Međunarodne Paneuropske unije i počasni predsjednik Paneuropske unije BiH Franjo Topić je uputio apel bh. političarima da država i društvo što je prije moguće postanu homogeni, naglašavajući koliko je važno da Bosna i Hercegovina bude uporna u traženju europskog puta. 

- Mir nije sve, ali bez mira, sve je ništa - kazao je Topić,  pozivajući na izdizanje iznad svih parcijalizama i ograda. Aplikacija Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji je ipak prihvaćena, dodao je Topić, koji se nada kandidatskom statusu zemlje u idućoj godini.

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović je izrazila zadovoljstvo što se konferenciji govori o integracionim izazovima BiH te izrazila snažnu institucionalnu opredijeljenost za nastavak ispunjavannja uvjeta za pridruživanje Evropskoj uniji. 

- Aplikacija BiH i zamah u reformskim procesima nedvojbeno su dokaz želje za europskim integracijama. Nesporno je da BiH treba europsku obitelj, ali i Europska unija BiH - kazala je.

Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula smatra da BiH nipošto ne smije ispustiti zamah koji je u zadnje vrijeme postigla u nastojanjima da se približi Europi i nada se, kako je naveo, da na kraju integracijskog procesa, ni BiH ni Europska unija neće izgledati kao danas. Upozorio je da je europski projekt, nakon 60 godina postojanja, u krizi i da se suočava s velikim izazovima koji mogu utjecati na daljnji proces proširenja EU. Picula je izrazio uvjerenje da će proces proširenja biti nastavljen i poručio, citirajući papu Franju, da je ideju Europe potrebno ažurirati. 

Govoreći o situaciji u regiji, Picula je ocijenio da se zapadni Balkan nalazi između progresa i stagnacije i poručio da je regiji potrebno više vladavine prava, jačanja kapaciteta institucija i pomoći u obnovi gospodarstva. Prema riječima Picule, BiH se danas nalazi u osjetljivoj fazi u kojoj se institucije transformiraj iz daytonskih u briselske, za što je, kako je naveo, potrebno vrijeme.

Šef Delegacije EU u BiH Lars Gunnar Wigemark također smatra da BiH mora zadržati postignuti tempo, „uhvatiti sadašnji dobar trenutak“ postignut s ciljem da se vrati na pravi put pridruživanja Uniji.

- Vlasti se moraju snažno angažirati na ispunjavanju obveza - kazao je Wigemark, naglašavajući posebno potrebno ispunjavanje ciljeva iz Reformske agende.

Članovi Zajedničkog povjerenstva za europske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine – zastupnik u Zastupničkom domu Fehim Škaljić i izaslanica u Domu naroda Zdenka Džambas također su sudjelovali su u radu godišnje međunarodne konferencije Paneuropske unije u BiH. Obraćajući se sudionicima Škaljić je ocijenio da EU ima interes za proširenje na zemlje jugoistoka Europe kako bi i u ovom dijelu europskog kontinenta vladao mir i stabilnost, baš kao što, kako je rekao, zemlje ove regijea, koje jesu dio Europe, imaju interes da postanu dio EU kako bi živjeli u uređenim zemljama, s boljom privredom i boljim standardom građana. 

Škaljić je poručio da euroatlantski put BiH i preuzimanje pravne stečevine EU nemaju alternativu te upozorio da institucije BiH moraju izgraditi bolje demokratske kapacitete kako bi snažnije sudjelovale u procesu europskih integracija.

Drugog dana konferencije održana su dva panela: „Regionalna suradnja ključ europskih intergracija Jugoistočne Europe“ i „Europa je Paneuropa“. Na njima su govorili veleposlanici zemalja regije akreditirani u BiH i predstavnici Paneuropskih organizacija iz zemalja regije i EU.

Panevropska unija BiH imala je posebnu čast što je ove godine u okviru konferenije održana i sjednica Predsjedništva Međunarodne Paneuropske unije i ovo je prvi put da se sjednica održava u Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz Paneuropske unije BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije