INTERVJU Drago Tule, predsjednik HDZ-a BiH Prozor-Rama

Vlast u Prozoru je u pet godina potrošila više od 60 milijuna maraka

tule
Foto: VL FOTO
17.03.2014.
u 10:04

- Sredstva od Elektroprivrede HZ HB ne ulažu se u skladu sa zakonom. Od osam milijuna samo je 126.420 izdvojeno za poticaje za zapošljavanje u općini - kaže Tule

Općina Prozor-Rama ima najveći proračun u BiH u odnosu na broj stanovnika. Ipak, novca u proračunu je sve manje, a oporba sve glasnije upućuje primjedbe lokalnoj vlasti. O svemu navedenom smo razgovarali s predsjednikom HDZ-a BiH u Rami Dragom Tulom.

•Bilo je dosta prigovora na izvješće o proračunu. Koje su vaše glavne primjedbe?

Izvješće o izvršenju proračuna je prije svega odraz rada načelnika, a najkraće rečeno on je katastrofalan. Rebalans proračuna rađen je pred sami kraj 2013. i izvješće o izvršenju nije u skladu s rebalansom proračuna. Već na samom početku rashoda imamo nepokrivena dugovanja za 2011. i 2012. godinu i suficit za 2013. u iznosu 1,900.000 KM. To su dugovanja koja su napravljena u 2011. i 2012. godini, a vraćena su suficitom u 2013. Za prijevoz učenika utrošeno je 534.000 KM od planiranih 565.000 KM, a zna se da računi za prijevoz nisu plaćeni za rujan, listopad, studeni i prosinac 2013. Kapitalna ulaganja za izgradnju vodovoda Gornja Rama iznose od 700.000 KM, međutim stanje na terenu je sasvim suprotno, jer je na ovaj iznos uknjiženo i 400.000 KM izgubljena presuda od tvrtke “Mač”. Najkraće rečeno iz izvješća o izvršenju proračuna može se zaključiti da se nije ništa radilo i da je općina Prozor-Rama u velikim dugovanjima. Za vrijeme mandata ovog načelnika potrošeno je više od 60 milijuna KM, a općina samo bilježi neslavne rekorde.

•Općina je prošle godine od EP HZ HB dobila skoro osam milijuna maraka. Znate li gdje je novac uložen?

Sredstva Elektroprivrede od 8 milijuna maraka bi trebala biti uložena po odluci Parlamenta FBiH u infrastrukturu općine, a najmanje 50% u potopljena područja. Međutim, ta sredstva nisu uložena u infrastrukturu ni u zapošljavanje. Od osam milijuna KM za poticaj zapošljavanja izdvojeno je 126.420 KM što je izuzetno malo. Iz izvješća se vidi da nema nikakvih stvarnih ušteda, iako imamo ogromna dugovanja pa su tako troškovi telefona, troškovi održavanja opreme, troškovi reprezentacije, dnevnica i gorivo znatno visoki. Po ovom izvršenju jasno je da se ogromna sredstava izdvajaju za plaće i druga prava na osnovi plaća zaposlenih u tijelima uprave, javnim poduzećima i javnim ustanovama, neprofitnim organizacijama i udruženjima u kojima se mimo svake zakonske procedure zapošljavaju stranački i rodbinski podobne osobe.

•Zadnje informacije govore kako je plaća korisnicima proračuna za siječanj isplaćena tek krajem veljače. Očekujete li probleme pri isplati budućih plaća?

Ne očekujem probleme kod isplate budućih plaća jer se plaće dijele kad Elektroprivreda uplati sredstva.

•Što su prioritetni projekti u općini Prozor-Rama?

HDZ BiH Rama već ima program, a kroz sjednice Općinskog vijeća iznosimo i predlažemo projekte od važnosti za obitelji, branitelje, gospodarstvenike, ali ostaju samo mrtvo slovo na papiru jer ih vladajući ne uvažavaju iz razloga što ne dolaze iz njihovih redova. Prioritet je zapošljavanje i uz mnogo veći poticaj za zapošljavanje koji bi bio prilagođen našim gospodarstvenicima, povećati zaposlenost. Povećati poticaj poljoprivrednicima, riješiti gospodarske zone, uvesti naknade majkama za novorođenu djecu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije