Tjedan odluke

Vlast na raskrižju: Raspad većine u FBiH, proračun upitan ili pak dogovor

21.11.2017.
u 11:30

Izmjena Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju trebala bi biti prva i jedna od najvrućih točaka današnjeg zasjedanja Zastupničkog doma ako se uopće osigura potrebnu većinu za njegovo donošenje jer su se stvari do kraja zakomplicirale “resetiranjem” odnosa dviju bošnjačkih stranaka SDA i SBB-a, piše Večernji list BiH. Ova sjednica ujedno bi mogla označiti početak definitivnog raspada vladajuće većine zbog obračuna SDA i SBB-a. Ako se to dogodi, bio bi ugrožen proračun i sve reforme. Kako je za Večernjak potvrdio zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Ivan Musa iz HKDU-a BiH, na sjednici će hrvatski zastupnici vladajuće većine poduprijeti izmjene Zakona o MIO ako udovolje nekoliko zahtjeva.

Redovita procedura

“Najprije očekujemo da će izmjene zakona omogućiti financijsko stabiliziranje Zavoda MIO i njegovo funkcioniranje. Jednako tako očekujemo da će se uvažiti legitimna traženja naših policajaca koji imaju prigovore na odredbe zakona u smislu da bi im se umanjio iznos mirovina u odnosu na kolege koji su ranije umirovljeni”, rekao je Musa za Večernji list.

Prema njegovim riječima, nije, međutim, poznato postoji li skupštinska većina koja može poduprijeti ove izmjene s obzirom na iznimno napetu situaciju i odnose između vodećih bošnjačkih stranaka. I prije nego što je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić poručio kako je spreman istupiti iz vlasti te prepustiti pozicije drugoj stranci, od SDA je traženo da se ispune vrlo precizni uvjeti usuglašeni ranije međustranačkim dogovorom.

Oko toga SDA je do sada izigravao dogovor sa SBB-om. A te izmjene se, prije svega, odnose na promjenu upravljačke i nadzorne strukture u Razvojnoj banci, uspostavu novog Neovisnog policijskog odbora te imenovanje Upravnog odbora Radio-televizije Federacije BiH u koje SBB želi pozicionirati vlastite kadrove. I dok su djelomično ispunjeni zahtjevi glede Neovisnog odbora, oko televizije i razvojne banke to nije slučaj.

Klub zastupnika SBB-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH podnio je amandman na Zakon o MIO, kojim se osigurava da ne dođe do umanjenja mirovina policijskim službenicima koji bi se umirovili nakon prihvaćanja ovog zakona. Šef Kluba zastupnika SBB-a Nasir Beganović istaknuo je kako neće podržati hitnu proceduru izmjena Zakona o MIO smatrajući kako je nužno obaviti kvalitetnu raspravu. Napomenuo je kako je na taj zakon SDP najavio oko stotinu amandmana, a da primjedbe imaju i iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Pa ipak, Vlada ga je Parlamentu uputila po hitnom postupku, kao i izmjene i dopune Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode te o federalnim upravnim pristojbama i njihovoj tarifi, piše Večernji list BiH. Zastupnički bi dom, ako sjednica bude održana, sutra trebao imati redovitu sjednicu, a zastupnici bi trebali razmotriti informaciju o stanju sigurnosti u Federaciji BiH, što će vjerojatno potaknuti podjele u aktualnoj vlasti s obzirom na različito gledanje na način na koji Ministarstvo vodi Aljoša Čampara (SDA), a njemu bliski Dragan Lukač upravlja Federalnom upravom policije.

Lukač, Čampara

Pred zastupnicima će biti i izvješće o poslovanju obiju elektroprivrednih poduzeća u FBiH u prethodne dvije godine te kompanije BH-Gas.

I Dom naroda zasjeda ovoga tjedna. Također ima jednu izvanrednu, a drugu redovitu sjednicu u četvrtak. Tada će prvo biti nastavljena ranije započeta izvanredna sjednica u čijem su preostalom dnevnom redu predložene odluke o imenovanju Neovisnog odbora koji može uskoro pokrenuti proceduru izbora novog policijskog ravnatelja u FBiH, zatim imenovanje Odbora za žalbe građana i Nadzornog odbora Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH. U Domu naroda slične su točke na dnevnom redu kao u Zastupničkom, a najvažniji je Zakon o MIO. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?