ORAŠJE

Vlada Posavske županije u prvom tromjesečju ostvarila preko 12 milijuna maraka prihoda

25.05.2023.
u 11:57

Vlada Posavske županije (PŽ) na sjednici održanoj u srijedu usvojila je zaključak o prihvaćanju Izvješća o izvršenju županijskog proračuna za razdoblje 1. svibnja do 31. ožujka, a u tom tromjesečnom razdoblju ostvareni su prihodi, primici i financiranje u iznosu od 12.145.464 marke, dok su rashodi i izdaci izvršeni u iznosu od 11.556.583 marke.

Usvojen je i zaključak o prihvaćanju Izvješća o utrošku tekućih pričuva Proračuna PŽ-a za navedeno razdoblje. Sredstva se koriste za nepredviđene namjene ili za namjene za koje se pokaže da za njih nisu utvrđena dovoljna sredstva, jer ih pri planiranju nije bilo moguće predvidjeti. Na tekuće pričuve utrošeno je ukupno 77.550 maraka, priopćeno je iz Vlade PŽ-a.

Utvrđen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom školstvu nakon čega će biti proslijeđen u skupštinsku proceduru. Razlog donošenja ovog dokumenta je jasnije i preciznije definiranje i određivanje zakonskih odredbi, naglašeno je u pojašnjenju.

Vlada je usvojila Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava iz Kapitalnog granta za vodoprivredu utvrđenog Proračunom za 2023. godinu.

Sredstva će se utrošiti za proširenje vodovodne mreže u naseljenim mjestima: Matići, Bok i Oštra Luka - Grad Orašje - 100.000 maraka, zamjenu dotrajalih hidranata i ventila na postojećoj mreži, te održavanje i proširenje tercijarnih vodovodnih i kanalizacijskih priključaka - JP “Vodovod i odvodnja“ d.o.o. Orašje - 50.000 maraka, izgradnju fekalne kanalizacijske mreže naselja Bukovica u Odžaku - 150.000 maraka, te sufinanciranje izgradnje vodovodne mreže na prostoru općine Domaljevac-Šamac - 100.000 maraka.

Usvojena je Odluka o usvajanju Programa utroška sredstava iz Granta za vodoprivredu utvrđenog Proračunom PŽ-a za 2023. godinu.

Ova sredstva utrošit će za preuzete obveze iz prethodne godine (155.600 maraka), izmuljenje kanala Mahala (32.000 maraka), izgradnju kanala Bazik-Stanići (36.000 maraka), čišćenje i uređenje kanala Grabovci (46.000 maraka), troškovi potpunog izvlaštenja zemljišta uz kanal Briježnicu u dužini od 4.113 metara (naknada štete i ostali troškovi) u iznosu od 20.000 maraka, nadzori za provedbu projekata u iznosu od 5.000 maraka, te sredstva pričuve u iznosu od 5.400 maraka.

Usvojena je Odluka o odobravanju izdvajanja sredstava na ime podrške kulturnim, tradicionalnim manifestacijama i kazališnim predstavama u iznosu od 8.000 maraka za sedam organizatora tih događaja.

Odobreno je proračunsko izdvajanje za 2023. godinu Sveučilištu u Mostaru u iznosu od 75.000 maraka, kao i Muzeju Franjevačkog samostana Tolisa Vrata Bosne u iznosu od 25.000 maraka.

Proračunom PŽ-a za ovu godinu predviđeno je kvartalno proračunsko izdvajanje za navedene institucije, navodi se u priopćenju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?