Krivnja na Pravobraniteljstvu?

Vlada traži reviziju svih presuda zbog kojih je oštećen proračun FBiH

08.11.2016.
u 09:00

Pogrešno tumačenje Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom, te propusti Federalnog javnog pravobraniteljstva nanijeli su Federaciji BiH milijunske štete, piše Večernji list BiH. Vlada je već nekoliko puta raspravljala o ovoj problematici, ali se ništa bitno nije promijenilo.

Problemi u postupcima

I dalje je očito da sudovi u parničnim, izvršnim i stečajnim postupcima pogrešno primjenjuju, a stranke zloupotrebljavaju članak 5. Zakona o stečajnom postupku, dok je Federalno pravobraniteljstvo, kao zastupnik Federacije, uslijed pogrešnog tumačenja odredbi Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom, propustilo učinkovito braniti interese Federacije. A kolika je šteta, pokazuje i podatak da je Federacija u samo nekoliko predmeta oštećena za dva milijuna maraka. Naime, već dulje vrijeme Federalno pravobraniteljstvo u svojim dopisima kojima traži očitovanje od Federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije na podneske u sudskim predmetima, koristi neprimjerenu, pa čak i nezakonitu terminologiju, tražeći od navedenoga ministarstva da se očituje “priznaje li ili osporava tužbeni zahtjev” po osnovi potraživanja zaposlenika gospodarskih društava namjenske industrije, iako je poznato da navedeno Ministarstvo ni Vlada FBiH nisu njihov poslodavac. Nadalje, u cilju zaštite proračuna Federacije, Federalno ministarstvo energetike, rudarstva i industrije dostavilo je na stotine akata Federalnom pravobraniteljstvu, u kojima je sugerirano da osporavaju tužbe usmjerene protiv Federacije BiH, s argumentima da je isto Ministarstvo, temeljem ovlasti propisanih člankom 6. Zakona o proizvodnji i prometu NVO, dalo suglasnost za naplatu potraživanja iz radnog odnosa u gospodarskim društvima namjenske industrije iz neperspektivne imovine tih društava, koja više ne služe za proizvodnju NVO.

Loša komunikacija

Međutim, analizom obrazloženja presuda protiv Federacije, utvrđeno je da federalni pravobranitelji nikada ovakvu sugestiju Ministarstva nisu istaknuli u tijeku postupka, smatrajući da se imovina tih gospodarskih društava “treba smatrati državnom imovinom” u smislu OHR-ova Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom, a što je pogrešno tumačenje i suprotno odredbama iz članka 3. OHR-ova Zakona. - Zadužuje se Federalno pravobraniteljstvo dostaviti u roku od 30 dana detaljno izvješće Vladi FBiH, koje treba sadržavati podatke o svim presudama na teret proračuna Federacije BiH. Također, izvješće treba sadržavati i razloge zbog kojih Federalno pravobraniteljstvo nije ulagalo izvanredne pravne lijekove u navedenim predmetima kod Vrhovnog suda Federacije BiH i Ustavnog suda BiH. Zadužuje se Federalno pravobraniteljstvo koristiti i izvanredne pravne lijekove, uključujući revizije i žalbe Ustavnom sudu BiH zbog povreda prava na pravično suđenje, zaključuje se u dokumentu. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije