Sjednica u Sarajevu

Vlada staje na kraj bespravnoj sječi šume

19.02.2016.
u 07:00

Vlada Federacije BiH na redovitoj 41. sjednici, koja je u četvrtak održana u Sarajevu, utvrdila je prednacrt zakona o šumama, piše Večernji list BiH. Kako su naglasili predlagači prednacrta, predstavnici Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, donošenjem Zakona o šumama, jednog od zakona iz reformske agende, Federacija Bosne i Hercegovina bi nakon sedam godina zakonski mogla urediti oblast gospodarenja šumama, otkako je Zakon o šumama stavljen izvan snage. Obrazloženje koje je ponudio predlagač jest da predloženi prednacrt poštuje zahtjeve lokalne samouprave, da su jasno precizirane obveze, ali i odgovornost i sankcije u oblasti gospodarenja šumama te da nema preklapanja nadležnosti između županija i Federacije BiH.

Prema mišljenju predlagača, prebacivanje odgovornosti i preklapanje nadležnosti dosad su bili glavna smetnja inspektorima u suzbijanju nelegalne sječe koja je u prošloj godini samo na području Zeničko-dobojske županije prouzročila štetu na 14 tisuća kubičnih metara drveta koje je stradalo u bespravnoj sječi.

Naglašeno je kako postoje i županije u kojima nema nikakvih podataka o razmjerima bespravne sječe, a jedna od njih je i Hercegovačko-neretvanska. Iako je potreba zakonskog uređenja u oblasti gospodarenja šumama za sve članove neupitna, a Zakon o šumama jedan od zakona iz Reformske agende, donošenje prihvatljivog rješenja u ovoj oblasti bit će vrlo teško. Među najvećim zamjerkama na prednacrt zakona o šumama je ona koju je iznio Josip Martić (HDZ BiH), federalni ministar prostornog uređenja, a koja se odnosi na uknjižbu vlasništva nad šumama u tzv. društvenom vlasništvu.

“Kao vlasnik takvih šuma nikako se ne može uknjižiti Federacija BiH, što ovaj prednacrt predviđa. Neprihvatljivo je i da ponuđeno rješenje županijama nameće niz dodatnih obveza, a oduzima im prava u oblasti gospodarenja šumama”, upozorio je Martić. Vlada je, uz ostalo, prihvatila i nacrt zakona o upravljanju i kontroli u javnom sektoru.

Donošenje ovog zakona obveza je iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Njime se na kvalitetniji način, u skladu s pravilima zemalja članica Europske unije, uređuje financijsko upravljanje i kontrola, odnosno uvodi više reda u trošenje javnih sredstava. Vlada je prihvatila i informaciju o završenom izvješću projekta “Moderniziranje sustava upravljanja ljudskim potencijalima u državnoj službi”.

Prema riječima Mate Jozića (HDZ BiH), ministra pravosuđa, u sklopu ovog projekta vrijednog oko tri milijuna konvertibilnih maraka donesene su četiri upute o reformi javne uprave u Federaciji BiH, izrađene uz potporu EU, a koje će biti javno objavljene. “Na taj način demantiramo sve one koji nas optužuju da novim Zakonom o državnoj službi dovodimo politički podobne kadrove”, naglasio je Jozić. Donesene su i odluke o dodjeli sredstava iz trajnog Revolving fonda po kojima su kredite dobile tri tvrtke; ALMA RAS d.o.o. Olovo u iznosu od 600 .000 KM, Logotip d.o. Široki Brijeg u iznosu od 597.163 KM te Čičak d.o.o. Međugorje Čitluk u iznosu od 250.000 KM.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije