Ne poštuje se popis iz 1991.

Vlada Sarajevske županije opet je neustavna

31.03.2020.
u 06:00

Gotovo čitav mandat šesteročlane koalicijske Vlade, koja je preuzela i vodi Sarajevsku županiju, nakon posljednjih općih izbora bio je obilježen prozivanjima kako u njezinu sastavu nema dovoljno zastupljenih konstitutivnih naroda onako kako je to propisao Ustav FBiH, a onda i Sarajevske županije. Nakon toga je odlučan “zaokret” napravila nova vlast, pa je Hrvata, Bosanca i Hercegovca, Sarajliju, kako sebe opisuje, stavila Marija Nenadića na čelo županijske Vlade, piše Večernji list BiH. 

Ustav je jasan

Kada je novi premijer shvatio da nema nijednoga Srbina u Vladi jer je spomenuo kako su dvojica Hrvati, zakazana je nedavno pri izboru 15-minutna stanka na kojoj je Draško Jeličić odlučio od Hrvata postati Srbin. U novoj Vladi Sarajevske županije tako je službeno osam Bošnjaka i dva ostala te po jedan Hrvat i Srbin. To su, uz Nenadića i Jeličića, još Mersa Kustura, Faruk Kapidžić, Adi Kalem, Ismir Jusko, Jasmin Halebić, Rusmir Mesihović, Anis Krivić, Hajrudin Grabovica, Kenan Alikadić, Jasna Agić i Nihada Glamoč. No, nakon što se društvo razišlo, Skupština proglasila rezultate, ponovno se županijska Vlada u Sarajevu našla u ustavnome zaleđu. Jednako kao što je to bila i prethodna u kojoj je čak nedostajao i jedan Hrvat. Naime, slično kao i Jeličić koji se predomislio biti Srbin, tako se i Damir Filipović iz bivše Vlade predstavljao Hrvatom. A onda, odmah nakon što je završio mandat, ustvrdio je kako nakon ovoga ide boriti se da bude izabran u Sabor Islamske zajednice BiH. No, jednako kao i s prošlom Vladom ponovno je problem s brojem srpskih ministara, što nije imaginarna, proizvoljna ocjena, nego stvar poštivanja izmjena Ustava FBiH koje je nametnuo bivši visoki međunarodni predstavnik Wolfgang Petritsch, a onda i Ustava Sarajevske županije koja je te odredbe ugradila. Prema amandmanu 29. članka, 27. Ustava Sarajevske županije, utvrđuje se da izvršna i sudska vlast mora odgovarati popisu pučanstva iz 1991. godine do potpune provedbe aneksa 7 Daytonskog mirovnog sporazuma. 
“Konstitutivni narodi i pripadnici skupine ostalih bit će proporcionalno zastupljeni u Vladi. Takva zastupljenost odražavat će popis stanovništva iz 1991. godine do potpune provedbe aneksa 7, u skladu s člankom 9. 11a. Ustava FBiH”, navodi se u Ustavu Sarajevske županije.

Brojke kažu sve

S obzirom na to da su Bošnjaci (Muslimani) 1991. godine na području Sarajevske županije činili 259.470 ili 49,23% stanovništva, a Srbi 29,81%, Hrvati 6,61%, Jugoslaveni 10,71%, a ostali 3,64%. S obzirom na ustavne odredbe, Srbi bi morali imati čak četiri ministra u ovoj Vladi, a predstavnici Jugoslavena, koji vjerojatno ne spadaju ni u skupinu ostalih, jednoga. To, međutim, nije slučaj, a ova županija nastavlja kršiti Ustav FBiH i svoj vlastiti. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?