Stav entitetske Vlade

Vlada RS: Ustavni sud BiH mora se reformirati

vlada rs
08.12.2015.
u 17:31

Ustavni sud Bosne i Hercegovine mora biti reformiran da bi se vratila vladavina prava, smatraju u Vladi Republike Srpske.

- Odluka Ustavnog suda BiH, prema kojoj je RS zabranjeno da slavi dan svog osnivanja, naglašava ozbiljnu potrebu za reformiranjem Ustavnog suda s ciljem vraćanja vladavine prava i povjerenja izmeđi konstitutivnih naroda BiH, tvrde u entitetskoj izvršnoj vlasi.

Iznose se i optužbe na rad sudaca Ustavnog suda i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, podnositelja apelacije o Zakonu o praznicima RS-a.

Također je navedeno da su "i ovaj put su tri strani suci stali uz dvojicu bošnjačkih sudaca i nadglasale većinu sudaca iz BiH (dva Srbina i dva Hrvata) na političkim, a ne pravnim osnovama u predmetu".

Stav Vlade RS je i da je „krajnje neuobičajeno da osobe koja nisu državljani jedne zemlje obavljaju sudsku funkciju u najvišem sudu jedne suverene države“.

-Kontinuirano prisustvo stranih sudaca 20 godina nakon Daytonskog sporazuma nespojivo je sa suverenitetom BiH koji je zajamčen Daytonom. Nijedna suverena država na svijetu nema mjesta u ustavnom sudu koja su rezervirana za strane suce, mišljenje je izvršne entitetske vlasti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?