izvanredna sjednica

Vlada RS stavlila izvan snage Izvješće Povjerenstva o Srebrenici

18.08.2018.
u 14:07

Vlada Republike Srpske stavila je danas izvan snage Izvješće Povjerenstva za istraživanje događaja u i oko Srebrenice o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. srpnja 1995. godine, napravljen u Banja Luci u lipnju 2004. godine i 15. listopada 2004. godine i s tim u vezi Zaključak Vlade Republike Srpske sa 16. posebne sjednice održane 29. listopada 2004. godine.

Nakon razmatranja Informacije o Izvješću Povjerenstva o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. srpnja 1995. godine, koja je razmatrana na 29. posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske 14. kolovoza , Vlada Republike Srpske je stavila izvan snage o izvješće Radne grupe Vlade Republike Srpske donesene 30. ožujka i 30. rujna 2005. godine za provođenje zaključaka iz konačnog Izvješća Povjerenstva za Srebrenicu sa svim prilozima i s tim u vezi Zaključak Vlade Republike Srpske, broj 02/1-020-376/05, od 31.  ožujka 2005. godine.

"U cilju cjelovitog i istinitog sagledavanja događaja u Srebrenici i srebreničkoj regiji u razdoblju od 1992-1995. godine, a zbog jačanja povjerenja i tolerancije među narodima u BiH, konačnog pomirenja i suživota sadašnjih i budućih generacija, Vlada Republike Srpske formira neovisno međunarodno Povjerenstvo koje će na objektivan i nepristraan način utvrditi stradanja svih naroda na području srebreničke regije u razdoblju od 1992-1995 godine. Sastav i zadaci Povjerenstva odredit će se posebnim rješenjem", navedeno je priopćenju Vlade Republike Srpske nakon izvanredne sjednice.

Vlada Srpske navodi da, u cilju objektivnog i nepristranog načina utvrđivanja stradanja Srba u Sarajevu, a zbog neispunjenja naloga Doma za ljudska prava BiH od strane Vlade Federacije BiH, formira neovisno međunarodno Povjerenstvo koja će ispitati i napraviti izvješće o stradanju Srba u Sarajevu u razdoblju od 1991. do 1995. godine.

Sastav i zadaci Povjerenstva bit će određeni posebnim rješenjem.

"Zadužuje se Ministarstvo pravde da u roku od 60 dana pripremi metodologiju rada i predloži Vladi sastav komisija iz prethodnih točaka. Ovaj zaključak stupa na snagu danom donošenja", navedno je u zaključcima Vlade Republike Srpske.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije