Čordaš i Jerković u Kotor Varošu

Vlada RS-a nastavlja podržavati projekte održivog povratka

22.05.2018.
u 15:09

Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš posjetio je danas sa dopredsjednikom Rebublike Srpske iz reda hrvatskog naroda Josipom Jerkovićem općinu Kotor Varoš, gdje su s načelnikom općine Zdenkom Sakanom razgovarali o projektima koje Ministarstvo implementira na prostoru kotorvaroške općine.

Nakon razgovora u općinskoj upravi posjetili su kotorvarošku Mjesnu zajednicu Zabrđe, gdje je završeno asfaltiranje lokalnog puta u povratničkom naselju Podbrđe i završne radove na lokalnom putu u naselju Topalovići. Ukupna vrijednost ova dva infrastrukturna projekta koje financira Ministarstvo, iznosi 75.000 KM.

"Važan segment održivog povratka, posebno u povratničkim zajednicama je realiziranje infrastrukturnih projekata, i mi ćemo nastojati ovakve projekte podržavati sukladno našim mogućnostima. Te aktivnosti su samo logičan nastavak projekata kojima se osiguravaju stambena rješenja za povratnike i raseljene osobe", rekao je Čordaš.

Ministar je dodao da su sredstva za izgradnju ovih lokalnih puteva, osigurana kroz realizaciju Programa rješavanja problema raseljenih osoba, povratnika i izbjeglica, kako bi se pružila podrška održivom povratku u Kotor Varoš.

Pored sredstava koje je osigurala Vlada Republike Srpske i Ministarstvo, za ove infrastrukturne projekte, i Središnji državni ured za obnovu i razvoj Republike Hrvatske je dao svoj doprinos povratku Hrvata na ove prostore kroz finansiranje izgradnje puta u kotorvaroškom povratničkom naselju Baština, koje su ministar i dopredsjednik takođe danas obišli.

"Vlada Republike Srpske u kontinuitetu nastavlja podržavati projekte održivog povratka ne samo u Kotor Varošu, nego i na cijelom prostoru Republike Srpske, i u tom procesu imamo stalnu potporu Vlade Republike Hrvatske", naglasio je Jerković.

Čordaš i Jerković su dolazak u Kotor Varoš iskoristili i za posjet župnom uredu u Kotor Varošu, gdje su o projektima obnove katoličkih vjerskih objekata razgovarali sa župnikom župe Kotor Varoš fra Zoranom Mandićem i župnikom župe Sokoline i Vrbanjci fra Jurom Tokalićem.

Ministarstvo već godinama planski ulaže sredstva u općinu Kotor Varoš u cilju poboljšanja položaja povratnika. Krajem prošle godine obnovljeno je osam kuća hrvatskih povratnika u okviru provedbe Projekta Obnove stambenih jedinica (SAF) ukupne vrijednosti 233.000 KM.

U tijeku je i realiziranje Regionalnog Programa stambenog zbrinjavanja (RSP) u okviru kojeg će u Kotor Varošu kroz provedbu tri potprojekta biti obnovljeno i izgrađeno ukupno 70 domova za hrvatske i bošnjačke povratnike, ukupne vrijednosti oko 2.100 000 KM.

"Zahvaljujući Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske prethodnih godina realiziran je veliki broj projekata na prostoru općine Kotor Varoš, koji su u velikoj mjeri unaprijedili kvalitetu života ne samo povratnika i prognanika, nego i svih stanovnika općine Kotor Varoš", istaknuo je Sakan.

Načelnik je ministra upoznao s aktivnostima koje se realiziraju na području kotorvaroške općine i izrazio nadu da će se ovako dobra suradnja Ministarstva i općine Kotor Varoš nastaviti i u narednom razdoblju kroz realiziranje stambenih, infrastrukturnih, ali i drugih projekata od značaja za povratnike i raseljena osobe.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?