Mary Ann Hennessey

"Vlada RS-a dijelu svojih građana porekla pravo na njihov jezik"

Mary Ann Hennessey
12.06.2016.
u 11:55

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević je, na namjerno dvosmislen način dao instrukcije direktorima škola da budu instrumenti potpuno nepotrebne i spletkaroške politike omalovažavanja, diskriminacije, zastrašivanja i, konačno, isključivanja nesrpske djece iz obrazovnog sustava Bosne i Hercegovine.

To je za Fenu izjavila šefica Ureda Vijeća Europe Mary Ann Hennessey, kao odgovor na mišljenje o nedavnoj uputi ministra Maleševića direktorima škola u vezi s jezikom dokumentacije u oblasti obrazovanja u RS-u.

Hennessey ističe kako je besramnom i selektivnom zlouporabom dijela odluke Ustavnog suda BiH te kršeći dobro poznate principe međunarodnog prava koji štite manjine, Vlada RS-a dijelu svojih građana porekla pravo na njihov jezik pod imenom koji sami biraju, a to je - bosanski.

- Time je Vlada RS-a ugrozila implementaciju Aneksa 7 Daytonskog mirovnog sporazuma, podrivajući zaštitu konstitutivnih naroda u cijeloj BiH te je pokazala opasno slabu primjenu vladavine prava u BiH, a sve se to treba "izliječiti" što prije - upozorava šefica Ureda Vijeća Europe.

Mišljenja je da su snažnije provođenje kapaciteta Ustavnog suda BiH, izravnije provođenje kompetencija za Vladu države u kontekstu fundamentalnih ljudskih prava, a posebno provođenje zakonodavstva na državnoj razini u vezi uporabe službenih jezika, samo neki od primjera načina "na koji se može spriječiti ova kvazi legalna zlouporaba".

- Pozivam Maleševića da hitno opozove svoju instrukciju ili da je pojasni u kontekstu odluke Ustavnog suda, koja prepoznaje pravo zajednice da da naziv svom jeziku - poručila je Hennessey.

U međuvremenu, dodala je, također pojedinačno poziva direktore škola s učenicima nesrpske nacionalnosti, da pokažu neophodnu brigu i solidarnost u svojim školama, na način da nastave korištenje bosanskog jezika ili da bar tretiraju sve zajednice na isti način u pogledu jezika Srba, Bošnjaka i Hrvata.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije