HNŽ

Vlada osigurala 1560 doza cjepiva protiv gripe

05.11.2016.
u 10:00

Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije i ove godine osiguralo je 1560 besplatnih doza cjepiva protiv sezonske gripe. Cijepljenje je namijenjeno rizičnim skupinama pučanstva, i to osobama starijima od 65 godina, osobama s kroničnim oboljenjima (plućne, srčane, bubrežne, jetrene, metaboličke…) neovisno o dobi, kod kojih gripa može dovesti do pogoršanja osnovne bolesti, te osobama sa smanjenim obrambenim sustavom zbog bolesti (npr. osobe s malignim bolestima) ili zbog terapije (npr. kemostatici, kortikosteroidi), bez obzira na dob, kod kojih je povećan rizik nastanka komplikacija gripe. Za distribuiranje cjepiva i cjelokupan nadzor cijepljenja zadužen je Zavod za javno zdravstvo HNŽ-a, koji je dužan kontinuirano informirati Ministarstvo o tijeku cijepljenja. Cijepljenje je nužno započeti najkasnije 9. studenoga 2016. godine i obaviti ga u optimalnom roku. 
- Vodeći se iskustvom iz prethodnih godina, kada je nakon optimalnog roka ostajalo neutrošeno više od 10 posto cjepiva, iz Ministarstva su domovima zdravlja sugerirali da eventualno neutrošeni dio cjepiva usmjere za potrebe teško oboljelih članova udruga umirovljenika s područja HNŽ-a - navodi se u priopćenju iz Vlade HNŽ-a. Ranijih godina vodila se javna rasprava oko nužnosti cijepljenja, odnosno je li uopće korisno cijepiti se protiv gripe ili se ljudi koji to čine nepotrebno izlažu riziku? Službenih zaključaka nije bilo, ali su brojni komentari ljude odgovorili od cijepljenja. Zbog toga se posljednjih godina i pojavio višak cjepiva koje nabavljaju institucije. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije