Funkcioniranje federalnih institucija

Vlada i Parlament na “hladnom režimu” čekaju dogovor stranačkih čelništva

08.08.2016.
u 07:00

Problemi u odnosima unutar vladajuće koalicije, posebice na relaciji SDA - HDZ, utjecali su i na dinamiku rada federalnih institucija vlasti. Iako ministarstva i druga izvršna tijela uglavnom normalno obavljaju svoje poslove, Vlada u cjelini, kao i Parlament Federacije, suočavaju se s određenim zastojem, piše Večernji list BiH.

Važne odluke

Iako su hrvatski ministri u više navrata bili preglasani na proteklim sjednicama, oni nisu bojkotirali rad Vlade pa je ona uglavnom održavala ritam zasjedanja, a donesene su i neke važne odluke glede kojih nema prijepora unutar vladajuće koalicije. Prošlog tjedna izostalo je zasjedanje entitetske Vlade dijelom i zbog korištenja godišnjih odmora, ali i pokušaja da se spriječe novi problemi u odlučivanju. Ipak, službe Vlade rade na pripremi nove sjednice, a eventualni međustranački dogovor i relaksiranje odnosa koji se najavljuju, sigurno će pozitivno utjecati i na Vladu i njezin rad.

Ishod međustranačkog dogovora čelnika HDZ-a, SDA i SBB-a čeka i federalni Parlament.

Zastupnički dom

Sjednica Zastupničkog doma, koja je trebala biti održana krajem srpnja, otkazana je na zahtjev hrvatskih zastupnika koji smatraju kako se treba razjasniti postoji li vladajuća koalicija i tko je u njoj kako se na sjednicama ne bi dolazilo u situaciju da se formiraju ad hoc ili pričuvne koalicije, kako je to bio slučaj prilikom usvajanja nekih zakona.

Poznato je kako su, unatoč protivljenju zastupnika iz kluba HDZ - HNS, SDA i SBB, uz pomoć formalno oporbenih bošnjačkih stranaka, izglasali tri sporna zakona. Novog zasjedanja Zastupničkog doma, barem redovitog, neće biti do kraja kolovoza ili početka rujna. Ako do tada budu riješeni nesporazumi unutar vladajuće koalicije, ritam zasjedanja Zastupničkog doma sigurno će se ubrzati do kraja godine. Broj sjednica umnogome će ovisiti i o dinamici rada Vlade. Veći broj zakonskih prijedloga i drugih odluka Vlade mogao bi značiti i veći broj parlamentarnih sjednica. Naravno, treba računati i na predizbornu kampanju za lokalne izbore koja može negativno utjecati i na intenzitet rada entitetskih institucija.

Što se tiče Doma naroda, u tom tijelu zakonodavne vlasti nije bilo preglasavanja, ali je čelništvo Doma odlučilo praktično ne zasjedati sve dok se ne riješe prijepori unutar vladajuće koalicije.

Svakako je u pitanju bolje rješenje nego da se prilikom odlučivanja o pojedinim zakonima ulaže nacionalni veto i zakoni šalju na Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine.

U svakom slučaju, ključ je u političkom dogovoru unutar vladajuće koalicije.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?